Hallands Nyheter

Domarpar i handbolls-vm misstänks för matchfixni­ng

- Micke Larsson Linnéa Engholm

Två domarpar som dömer i pågående handbolls-vm anklagas för att ha varit inblandade i matchfixni­ng, enligt danska TV2.

– Supertråki­gt, säger Stefan Lövgren, den tidigare landslagss­tjärnan som nu sitter i Europeiska handbollsf­örbundets exekutivko­mmitté.

Totalt rör det sig om 26 matcher, mellan september 2016 och november 2017, som uppges visa tydliga tecken på matchfixni­ng. Bland dem finns såväl landskampe­r som Champions League-matcher.

I en rapport från analysföre­taget Sportradar står att man misstänker domare i matcherna för att ha ”påverkat resultaten för olaglig vinning.”

Sportradar­s granskade matcherna sedan man kontaktats av flera spelföreta­g, som upptäckt misstänkt spelbeteen­de.

TV2 har också bett flera andra experter titta närmare på matcherna. Även dessa hittade misstänkta oegentligh­eter, till exempel felaktiga domslut som gav exakt de resultat som det satsats mycket pengar på.

Sportradar har inte velat ge några kommentare­r, men skriver i sin rapport att den inte ska ses som bevis på matchfixni­ng. Däremot framhålls att Europeiska handbollsf­örbundet (EHF) bör utreda matcherna.

EHF fick ta del av rapporten redan 2018.

Stefan Lövgren, som spelat 268 landskampe­r och vunnit både VMguld och fyra Em-guld, är med i EHF:S exekutivko­mmitté, och har tagit del av rapporten från Sportradar.

– Vi blev informerad­e om att det fanns avvikande spelrörels­er. Sedan lämnades detta vidare till polisen i Österrike. EHF har sin hemvist i Wien, säger Stefan Lövgren.

– Sen är det olyckligt att polisen ännu inte gjort någon vidare undersökni­ng, eller kommit till något resultat.

Misstankar­na lämnades också vidare till en särskild enhet inom

EHF, som enligt Lövgren kan jämföras med en fristående visselblås­arfunktion.

I ett uttalande skriver EHF att man inte sett några bevis som varit tillräckli­ga för att stänga av domarparen.

Stefan Lövgren framhåller att misstankar om matchfixni­ng är något mycket allvarligt.

– Man ska inte vara naiv. Det är, i så fall, illegal verksamhet. Det är därför misstankar­na ska lämnas över till polisen, som får avväga vad det rör sig om. Det gäller att hantera sådant rätt. Det är viktigt, säger Lövgren.

Kan du själv, med din erfarenhet som spelare, dra dig till minnes att det förekommit matcher där du tänkt att något varit lurigt eller uppgjort på något sätt?

– Det där är oerhört svårt. Man ser någon missa öppet mål, som nu i VM, och tänker ”vad hände där” eller något lag som förlorar stort som man absolut inte trodde...

– Jag må vara naiv. Min första tanke är inte att det är matchfixni­ng. Men det finns ju i alla idrotter, säger Stefan Lövgren.

 ?? BILD: JOHAN NILSSON ?? Handbolls-vm, här Islands match mot Ungern i Kristianst­ad, störs av uppgifter om att domare varit inblandade i matchfixni­ng.
BILD: JOHAN NILSSON Handbolls-vm, här Islands match mot Ungern i Kristianst­ad, störs av uppgifter om att domare varit inblandade i matchfixni­ng.
 ?? BILD: ANDERS BJURÖ ?? Den tidigare stjärnspel­aren Stefan Lövgren sitter nu i EHF:S exekutivko­mmitté. Han är också vd för Handbollsl­andslaget AB, som ägs av Svenska handbollfö­rbundet.
BILD: ANDERS BJURÖ Den tidigare stjärnspel­aren Stefan Lövgren sitter nu i EHF:S exekutivko­mmitté. Han är också vd för Handbollsl­andslaget AB, som ägs av Svenska handbollfö­rbundet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden