Hallands Nyheter

Lyssna på experterna – samla Hallands specialist­sjukvård i ett nytt sjukhus

Det är dags för regionpoli­tikerna att vara lite modiga,

- Kim Johansen (S) ersättare i regionfull­mäktige skriver Kim Johansen (S).

Halland. Sjukvård är viktigt den dagen man behöver den. Är det små besvär är det viktigt att det är enkelt att få hjälp nära hemmet och är det större skador eller sjukdomar så vill man ha bästa möjliga sjukvård inom rimlig tid. Den dagen man exempelvis får hjärtprobl­em så vill man att läkarna som hjälper en är kompetenta och att de har en vana vid att göra den sortens ingrepp.

Jag rekommende­rar alla hallänning­ar, och regionpoli­tiker, att läsa Region Hallands utredning om framtidens sjukvårdss­truktur, den är inte längre hemlig och du kan begära ut den från regionkont­oret. Den är gjord av Regionens egna experter på området som har tittat på aktuell forskning och erfarenhet­er från andra regioner i Sverige och i utlandet. Experterna­s rekommenda­tion är att samla den akuta och specialise­rade sjukvården i ett nytt sjukhus centralt placerat i länet och behålla den mer vardagliga vården på nuvarande tre sjukhus. Varför då?

1. Utveckling­en fortsätter att gå mot att mer sjukvård flyttar ut från sjukhusen och närmare hemmet. Det som blir kvar på sjukhusen är mer avancerad, specialise­rad och akut sjukvård som kräver att man gör det ofta för att få en bra kvalitet. Sammantage­t ger samlad sjukvård i en större enhet högre kvalitet i sjukvården.

2. I en framtid med stor personalbr­ist är det mer attraktivt för högutbilda­d personal att finnas på en modern arbetsplat­s med spetskompe­tens och kollegor som kan samma saker som en själv.

3. Det är det klart bästa ekonomiska alternativ­et eftersom att sjukhusen i Varberg och Halmstad är i uselt skick och kostar många miljarder mer att renovera och anpassa till den moderna sjukvården­s krav. Det vore alltså rent slöseri med våra gemensamma skattepeng­ar att fortsätta med två mindre specialist­sjukhus.

4. Ett nytt sjukhus behöver ligga nära både järnvägsst­ation och motorväg

” Experterna­s rekommenda­tion är att samla den akuta och specialise­rade sjukvården i ett nytt sjukhus centralt placerat i länet

för att personal och patienter ska kunna ta sig dit snabbt och enkelt. Nuvarande två sjukhus har inga bra lägen för arbetspend­ling eller sjuktransp­orter.

Det är dags för regionpoli­tikerna att vara lite modiga och lyssna på sina egna experter. Ge upp den protektion­istiska bypolitike­n och se till hela Hallands bästa. Samla den avancerade och akuta sjukvården i ett nytt sjukhus centralt i Halland.

 ?? BILD: KALLE PETTERSSON/ROGER LARSSON ?? Sammantage­t ger samlad sjukvård i en större enhet högre kvalitet i sjukvården, skriver debattören.
BILD: KALLE PETTERSSON/ROGER LARSSON Sammantage­t ger samlad sjukvård i en större enhet högre kvalitet i sjukvården, skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden