Hallands Nyheter

Kinesiskt nyår kan leda till covid-boom

- Alexandra Turku alexandra.turku@gp.se

Invånarna har uppmanats att stanna hemma. Trots det strömmar tusentals och åter tusentals till järnvägsst­ationer och flygplatse­r i Kina för att resa hem till familjen inför det kinesiska nyåret. Årets viktigaste högtid riskerar nu att öka smittan i landet.

Tågstation­en i Peking har varit fylld till bredden med människor i flera dagar. I Shanghai har fler natttåg fått sättas in för att möta den höga efterfråga­n.

Det är många som lämnar storstäder­na för att kunna hälsa på sina familjer för det kinesiska nyåret – en två veckor lång högtid som inleds på söndag. På grund av restriktio­nerna som hållit Kina i ett järngrepp under de senaste tre åren är många extra förväntans­fulla, då de inte kunnat träffa sin familj på flera år.

– Jag är säker på att jag kommer att bli väldigt känslosam när jag väl når dörren till mitt hem, säger den 23-åriga Pekingbon Chen, som inte varit i sin hemstad på tre år, till The Guardian.

Sedan restriktio­nerna släpptes den 9 december har smittsprid­ningen av covid-19 skenat i Kina. Pekings universite­t uppskattar att 64 procent av landets befolkning har infekterat­s, vilket motsvarar runt 900 miljoner människor, rapportera­r BBC.

Och många experter befarar att den stundande vårfesten, även känt som det kinesiska nyåret, kommer att få den siffran att stiga.

Det kinesiska nyåret är landets viktigaste högtid och är en tid som många vill fira tillsamman­s med sina familjer. Men läkare oroar sig att landsbygde­n kan bli särskilt utsatt då det inte finns lika goda möjlighete­r till avancerad vård.

– Vår by har passerat smitt-toppen, men vårfestiva­len närmar sig och det finns fortfarand­e många bybor, särskilt äldre människor, som riskerar att infekteras, säger en läkare i Shaanxi-provinsen till Red Star News, enligt The Guardian.

– Om det fanns mer antivirala läkemedel och andra sorters läkemedel hade jag känt mig mer självsäker.

Kinas nationella hälsokommi­ssion har sagt att de ska förse läkarklini­kerna på landsbygde­n med extra läkemedel och utrustning. Förutom feberläkem­edel och syrgas ska klinikerna få pulsmätare som gör det lättare att snabbt mäta syrenivåer­na.

I lördags erkände de kinesiska myndighete­rna att nästan 60 000 covid-smittade personer dött på sjukhus mellan den 8 december och 12 januari. Det är en enorm ökning jämfört med siffrorna som de tidigare offentligg­jort, något som kritiserat­s av Världs hälsoorgan­isationen för att det inte återspegla­t omfattning­en av smittoutbr­ottet i Kina.

Siffrorna tros dock vara ännu högre, framför allt då de sannolikt inte räknar med människor som dött i sina hem, vilket är vanligare på landsbygde­n där vården är mer svårtillgä­nglig. Experter tror att över en miljon människor kommer att dö av covid i Kina i år.

 ?? BILD: WAYNE ZHANG ?? Kinas järnvägsst­ationer och flygplatse­r är fullsmocka­de med resenärer som är påväg hem för att fira det kinesiska nyåret med sina familjer.
BILD: WAYNE ZHANG Kinas järnvägsst­ationer och flygplatse­r är fullsmocka­de med resenärer som är påväg hem för att fira det kinesiska nyåret med sina familjer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden