Hallands Nyheter

OS tillbaka i SVT – kommer sända till och med 2032

- Göran Sundberg David Hjorter Linnéa Engholm

OS är tillbaka i SVT. Från och med vinter-os i Cortina 2026 kommer kanalen att sända. – Det har varit långa och intensiva, och stundtals svåra, förhandlin­gar, säger SVT:S vd Hanna Stjärne till TT.

Det är EBU, European Broadcasti­ng Union, som säkrat fri-tv-rättighete­rna från IOK, den Internatio­nella olympiska kommittén.

Det gör det möjligt för public service-bolagen i Europa att sända OS.

– Det har varit långa och intensiva, och stundtals svåra, förhandlin­gar. Men de har resulterat i att SVT kommer att kunna sända OS från 2026 och framåt, säger Stjärne.

SVT har säkrat rättighete­rna till fyra OS, 2026, 2028, 2030 och 2032 och ska nu börja utforma sändningar­na.

– Jag ser fram emot att alla i Sverige ska kunna se OS, och kunna samlas kring OS. Tv har såklart utvecklats mycket sedan 2012, både i tv-kanalerna och online och det kommer att märkas i sändningar­na men det jobbet börjar nu, säger Hanna Stjärne.

Senast SVT sände OS var sommarspel­en 2012 i London. Därefter har tv-rättighete­rna till OS legat hos internatio­nella kommersiel­la tv-bolag med stora plånböcker.

– Vi har säkrat de här rättighete­rna tillsamman­s med de andra public service-bolagen i Europa, vilket har underlätta­t. Vi har skött det här på ett väldigt ansvarsful­lt sätt, ekonomiskt. Sedan kan jag inte kommentera enskilda summor, säger Stjärne.

Från Sveriges olympiska kommitté (SOK) sida välkomnade­s beskedet.

”Oerhört glädjande att många svenskar kommer att kunna följa Os-sändningar­na framöver”, säger Anders Larsson, tillförord­nad ordförande, i ett pressmedde­lande.

Discovery, som har rättighete­rna för OS 2024, har förvärvat betal-tv-rättighete­rna 2026–2032. Vad det betyder för de svenska tv-tittarna kan dock inte Hanna Stjärne svara på.

– Du får fråga Discovery om hur de har tänkt lägga upp det, men vi har rättighete­r att sända både i våra kanaler och online, säger hon.

”Att vi lyckas säkra de digitala rättighete­rna för spelen som sträcker sig 2026 till 2032 är fantastisk­t för Warner Bros. Discovery. För tittarna innebär det att de fortsatt kommer kunna följa varenda ögonblick av de kommande olympiska spelen på våra plattforma­r”, säger Morten Johannesse­n på Discovery i ett pressmedde­lande.

TT söker Discovery Networks.

 ?? ARKIVBILD: LAURENT GILLIERON ?? SVT kommer att sända OS från 2026.
ARKIVBILD: LAURENT GILLIERON SVT kommer att sända OS från 2026.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden