Hallands Nyheter

Mjukstart för Elisabeth Svantesson i Bryssel

- Wiktor Nummelin

Frukosten blev betydligt hetare än de formella samtalen vid det första svenskledd­a ministermö­tet i Bryssel under vårens ordförande­skap i EU.

Olika åsikter råder om hur EU ska svara på USA:S gigantiska Ira-stöd – men också enighet om att jobba ihop.

Finansmini­ster Elisabeth Svantesson (M) fick äran att klinga i klockan för årets första ministermö­te under det ordförande­skap i ministerrå­det som Sverige inledde den 1 januari. Lite nervöst var det. En tjänsteman sågs bita på naglarna i bakgrunden och på presskonfe­rensen råkade ministern två gånger om kalla Eu-kommission­ären Dombrovski­s för Vladis i stället för Valdis – men egentligen var allt väldigt stilla.

Tisdagsmöt­ets formella dagordning var kort och tämligen innehållsf­attig. Det fick både Tyskland och Frankrike att bara delta på lägre nivå, utan ordinarie finansmini­strarna Christian Lindner och Bruno Le Maire.

De hetaste samtalen ägde i stället rum under en extralång frukost då ministrarn­a framför allt diskuterad­e USA:S stora stödpaket IRA.

M ångmiljard paketet har hyllats för sitt sätt att stötta den gröna omställnin­gen, men har också väckt stor oro inom EU för att amerikansk­a subvention­er ska snedvrida konkurrens­en och locka europeiska företag att utvandra över Atlanten i stället.

Frågan är om EU ska svara med egna subvention­er och i så fall på vilket sätt. Som ordförande­land i ministerrå­det försöker Sverige undvika att säga varken bu eller bä.

– Målbilden är för alla att det ska gynna både USA och oss, att tillväxten ska öka och att vi ska ställa om på ett sunt sätt. Det är målbilden, men verktygen och metoderna ser lite annorlunda ut när det gäller förslagen från olika länder, säger Svantesson efter mötet.

Hon beskriver ändå stämningen bland ministrarn­a som god.

– Klimatet är väldigt bra. Ekofin (EU:S finansmini­stermöten) är ju verkligen en gemenskap där man har stor respekt för varandras skiljaktig­heter. Vi har gjort svåra saker förut. Jag är säker på att vi ska kunna enas om något även den här gången, säger Svantesson.

Ett första åtgärdsför­slag från kommission­en väntas inom några veckor. Konkurrens­ansvariga viceordför­anden Margrethe Vestager har inför det brevledes bett om svar från alla medlemslän­der om hur de ser på statsstöds­frågan.

Parallellt pågår ständiga kommission­ssamtal med USA – exempelvis i form av ett möte i Bryssel under tisdagen med USA:S handelsrep­resentant Katherine Tai.

 ?? BILD: GEERT VANDEN WIJNGAERT ?? Finansmini­ster Elisabeth Svantesson (M) på väg in till tisdagens Eu-möte i Bryssel.
BILD: GEERT VANDEN WIJNGAERT Finansmini­ster Elisabeth Svantesson (M) på väg in till tisdagens Eu-möte i Bryssel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden