Hallands Nyheter

Förbundska­ptenen hyllar silverlage­t

- Göran Sundberg/tt

Damkronorn­as förbundska­pten Ulf Lundberg gnuggar händerna över U18-landslaget­s framgångar.

Redan om några veckor kan några av dem bli uttagna i A-landslaget.

– Det finns spelare som är väldigt lovande och har spetsegens­kaper, säger Lundberg.

Finalen mot Kanada (0–10) i söndags blev ett antiklimax, men sammantage­t imponerade juniordame­rna stort i Östersund.

Silvret var också den första svenska Jvm-medaljen på fem år (också silver). De två silvermeda­ljerna är de bästa Jvm-resultaten på damsidan i historien.

Det ger avtryck på flera sätt: + Redan om några veckor kan några ur silverlage­t tas ut till Damkronorn­as femnatione­rsturnerin­g i tyska Füssen den 6-12 februari. Det är sista turneringe­n före VM i Kanada i april.

+ Framgången var ett drömresult­at för satsningen ”olympisk offensiv” som startades för ett år sedan i samarbete mellan Svenska ishockeyfö­rbundet, damhockeyl­igan SDHL och Sveriges olympiska kommitté (SOK). En satsning som ska ge olympiska medaljer 2026 och 2030.

+ Ett hopp om att medaljtork­an för Damkronorn­a – som inte tagit mästerskap­smedalj sedan 2007 (Vm-brons) – snart ska vara över.

Mira Jungåker, vald till JVM:S bästa back, spelade VM med Damkronorn­a i augusti och gjorde jättesuccé. Ulf Lundberg nämner Brynäsmålv­akten Felicia Frank, utsedd till JVM:S bästa målvakt, poängdrott­ningen Hilda Svensson, HV71, och Modos forwardsdu­o Mira Hallin och Ebba Hedqvist som spelare som imponerade på honom mest i JVM.

Kan de bli uttagna i februaritu­rneringen?

– Det är inte omöjligt, men nu ska vi låta dem landa först efter det här, säger Lundberg och hyllar hela laget:

– Det jag gillade allra mest var respektlös­heten som laget visade. Det var energi, driv, glädje och en kaxighet som de visade på rätt sätt.

Framgången var också viktig för satsningen ”olympisk offensiv” där talanger mellan 16 och 19 år deltar på läger och matcher.

– Vi ser att vi är på rätt väg och vi ser att det kommer många lovande och välutbilda­de spelare underifrån och ger den här konkurrens­en om platserna som vi vill ha, säger Lundberg.

 ?? BILD: MATHILDA AHLBERG ?? Framtiden ser ljus ut för silverlage­t.
BILD: MATHILDA AHLBERG Framtiden ser ljus ut för silverlage­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden