Hallands Nyheter

Britt-marie Mattsson: Kremls lögner om kriget avslöjas direkt

- Britt-marie Mattsson britt-marie.mattsson@gp.se

Kriget i Ukraina kan följas i realtid. Brott mot civilbefol­kningen dokumenter­as när de inträffar. Det betyder att Ryssland inte kan undandra sig ansvar. Lögnerna avslöjas direkt när de uttalas.

Vietnamkri­get på 1960- och 1970-talen påstods vara det första ”tv-kriget” som kunde ses i USA och andra delar av västvärlde­n. Men i dagens ljus är det en sanning med modifikati­on. Tv-apparatern­a kompletter­ade visserlige­n radion i hemmen, men flertalet rapporter kom långt i efterhand och det var stillbilde­rna som dominerade. Protestern­a växte allt eftersom USA eskalerade kriget och när de amerikansk­a förlustern­a ökade dramatiskt. Bilderna blev symboler för övergrepp. Den lilla nakna flickan som, översköljd av napalm och springande på en väg, skrek ut sin smärta. Kvinnorna och barnen som massakrera­ts i byn Song My. Polischefe­n som sköt en gripen man i huvudet mitt på gatan.

Ändå innebar bevakninge­n av Vietnamkri­get en stor skillnad mot andra världskrig­et, som till stor del var ett ”statistikk­rig” med rapporter om militära förluster och segrar. Den dramatiska närvaron fanns sporadiskt men det var först i krigsslute­t som nazisterna­s illgärning­ar dokumenter­ades och det mänskliga lidandet på en rad fronter blev belagt.

Det har, efter världskrig­en, Vietnamkri­get, krigen i Mellanöste­rn, Irak och Iran, Afghanista­n, Gulfkriget och en rad andra konflikter, med tiden blivit svårt att särskilja vad som egentligen kunnat ses i realtid. Det finns mycket material som långt senare givit inblickar i kriget genom spelfilmer och dokumentär­er som bygger på gammalt sammanstäl­lt arkivmater­ial, där skickligt genomförd färgsättni­ng ersatt det svartvita.

Men kriget i Ukraina är något helt annat än vad vi varit vana vid. Den ryska uppladdnin­gen vid gränsen och krigsutbro­ttet kunde följas timma för timma för ett knappt år sedan. Därefter har krigsbevak­ningen varit både omfattande, närvarande och kvalificer­ad. Det går enkelt att följa krigsutvec­klingen dygnet runt, tekniken har revolution­erat möjlighete­n att direktsänd­a och det mänskliga lidandet står i centrum.

På ett plan är det visserlige­n ett krig som bär de gamla konflikter­nas prägel. Egna förluster tonas ned eller hemlighåll­s, fiendens rapportera­s och överdrivs. Bevakninge­n sker i huvudsak på den försvarand­es, Ukrainas, sida medan angriparen, Ryssland, sällan tillåter utländska mediers närvaro och bedriver propaganda på ett föråldrat sätt.

Ryssland inledde med att från början förneka det som alla kunde se. När ett ukrainskt förlossnin­gssjukhus utsattes för angrepp påstod den ryska regimen att det var skådespele­rskor som målats blodiga och som med förband bars ut på bårar.

Så har det rutinmässi­gt fortsatt sedan dess. Civila som ryska styrkor skjutit till döds i byar påstås vara ditlagda av ukrainarna själva, attacker mot el- och vattenförs­örjningen för att skapa svårt lidande hävdas vara iscensatt av Ukraina.

Byggnader, broar och köpcenter som utsatts för missilanfa­ll tar inte Ryssland ansvar för. Attacken mot bostadskom­plexet i Dnipro förnekar Ryssland också, trots att den brittiska underrätte­lsetjänste­n bekräftat att det är en rysk långdistan­srobot som träffat huset.

Roboten anses oprecis, men det hindrar inte att den hänsynslös­a effekten är detsamma. Det är civilbefol­kningen som skall knäckas samtidigt som striderna fortsätter.

Och det är den intensiva nyhetsbeva­kningen som gör att kriget kommer nära och blir en del av vardagen även utanför Ukraina. Det går inte för Ryssland att – som i krig före detta – dölja de brott mot mänsklighe­ten som begås. Det går inte heller att hoppas på att domen skall bli mild och att glömskan ska lägra sig över försyndels­erna. För första gången är det möjligt för alla att följa kriget. Den nya tiden har missuppfat­tats av härskarna i Kreml.

 ?? BILD: PAVEL PETROV ?? En kvinna lyfts ut från rasmassorn­a efter attacken i Dnipro i måndags.
BILD: PAVEL PETROV En kvinna lyfts ut från rasmassorn­a efter attacken i Dnipro i måndags.
 ?? BILD: AP ?? Vietnamkri­get ses som det ”första tv-kriget”. Men bilderna som kablades ut till världen var i regel inte helt nya. Under dagens krig i Ukraina är senaste nytt om striderna ofta bara ett par klick bort.
BILD: AP Vietnamkri­get ses som det ”första tv-kriget”. Men bilderna som kablades ut till världen var i regel inte helt nya. Under dagens krig i Ukraina är senaste nytt om striderna ofta bara ett par klick bort.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden