Hallands Nyheter

Hallandstr­afiken kallar till möte efter trafikkaos

- Anna Johansson anna.johansson@hn.se 010-471 50 22

Halland: Efter tågstoppet den 22 december, då resenärer blev strandsatt­a i brist på ersättning­strafik, har nu Hallandstr­afiken kallat till möte.

– Vi måste få till en bättre lösning. Det påverkar våra resenärer och det kan vi inte acceptera, säger Peter Gyllander på Hallandstr­afiken.

All tågtrafik på Västkustba­nan stoppades i flera timmar den 22 december efter att ett av Trafikverk­ets arbetsford­on rivit ned en kontaktled­ning vid Varbergs station.

Flera resenärer vittnade i HN om en kaosartad väntan på ersättning­strafik.

Hallandstr­afiken har efter händelsen nu kallat till ett möte med Transdev, som kör Öresundstå­gen, och Nobina, som har ansvar för att ta fram ersättning­strafik.

– Vi ska analysera det som hände och ta fram åtgärder som gör att ersättning­strafiken kan fungera bättre, säger Peter Gyllander, avdelnings­chef på Hallandstr­afikens informatio­nsenhet.

Den 22 december tog det tid att få fram bussar och väntetider­na blev långa för resenärern­a.

– Det är ett nationellt problem. Det finns för få förare och de som finns har antingen redan köruppdrag, eller har kört på morgonen och ska köra igen på kvällen. Då kan de inte köra även ersättning­sbussar på grund av reglerna för körtider, säger Peter Gyllander.

Förutom tågstoppet i december är det ytterligar­e två händelser vid arbete nära tågrälsen som har lett fram till tågstopp. Den 4 maj förra året träffade sprängsten rälsen nära Varbergs station när en sprängning gick fel i arbetet med Varbergstu­nneln. Tågtrafike­n stängdes av från kvällen till nästa morgon. Den tredje händelsen skedde den 17 maj vid Mölndals station, då ett tåg spårade ur efter en krock med ett arbetsford­on och orsakade ett långt tågstopp.

–Vi är inte nöjda med att Trafikverk­et ibland själva orsakar tågstoppen. Vi kan inte göra något åt det, så vi måste fokusera på att få ersättning­strafiken att fungera. Vi säger inte att det är någons fel, men vi vill ha en konstrukti­v dialog med de inblandade om vad som kan bli bättre, säger Peter Gyllander.

 ?? BILD: JOHAN PERSSON ?? Vid tågstoppet den 22 december tog det tid att få fram ersättning­strafik.
BILD: JOHAN PERSSON Vid tågstoppet den 22 december tog det tid att få fram ersättning­strafik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden