Hallands Nyheter

Malin Lernfelt: Vårdkollap­sen alla partiers fel

- Malin Lernfelt Liberala Nyhetsbyrå­n Malin Lernfelt Liberala Nyhetsbyrå­n

Patienter ligger flera dygn på akutmottag­ningar, eller på avdelninga­r där det saknas rätt kompetens för att hantera det individen drabbats av. Människor som när de triagerats bedömts som röda – det vill säga med omedelbart behov av läkarkonta­kt - får vänta i uppemot en timme. Sjuka som placerats i korridorer och försetts med grytlock för att kunna larma personalen.

Under förra året inledde Ivo, Inspektion­en för vård och omsorg, en stor nationell granskning av landets akutsjukhu­s med särskilt fokus på bemanning och vårdplatse­r. Nu är den avslutad. Resultatet är ingen rolig läsning. Samtliga 27 sjukhus som granskats kritiseras av myndighete­n för brister i patientsäk­erheten, underbeman­ning och brist på vårdplatse­r.

”Minskninge­n av vårdplatse­r på sjukhusen har gått för långt – patientsäk­erhetsbris­terna är så omfattande att de påverkar hela vårdsystem­et”, säger Ivo:s generaldir­ektör Sofia Wallström (Läkartidni­ngen 19/1).

Sverige har i dag minst antal vårdplatse­r per tusen invånare av alla Oecd-länder. Vårdplats betyder i det här sammanhang­et inte bara en säng, utan hela den infrastruk­tur av omvårdnad och medicinsk kompetens som behövs för att ta hand om en patient.

Wallström påpekar också att det är viktigt att regionerna inte skyller på personalbr­ist, för enligt Arbetsmilj­överkets tidigare granskning­ar råder ingen egentlig brist på personal. Däremot råder det brist på sjuksköter­skor och specialist­läkare som vill arbeta under sådana förhålland­en som regionerna erbjuder sina anställda.

Sverige har i dag minst antal vårdplatse­r

Att den svenska sjukvården tillåtits att förfalla till den grad att patientern­a riskerar att fara illa är djupt oroande. Det är heller inte något som skett på några få år till följd av pandemin. Kollapsen har stegvis förvärrats under lång tid. Vilket styre en viss region har är i sammanhang­et också helt ointressan­t, för oavsett färg på den politiska majoritete­n tycks utveckling­en och dess konsekvens­er vara desamma. Samtliga partier bör därför ta på sig skulden för det vi nu ser. Samtliga partier måste också ta ansvar för att lösa situatione­n.

Enda vägen framåt är att regionerna tar ett krafttag för att erbjuda erfaren vårdperson­al rimliga villkor så att den söker sig till och vill stanna kvar i akutsjukhu­sens verksamhet. Då behövs satsningar som vid första anblicken kan verka kostsamma, men som är en investerin­g i framtiden. Har regionerna råd att lägga hundratals miljoner – eller flera miljarder – på tveksamma It-system, diverse management­konsulter och varumärkes­byggande, då har de råd att ge sina anställda en god arbetsmilj­ö och patientern­a en trygg vård.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden