Hallands Nyheter

Kompetens viktigare än mer pengar!

-

Arbetskraf­tsinvandri­ng. Under alla tider har kommuner och regioner efterfråga­t mer pengar från staten för att fullgöra sina åtaganden och göra det ännu bättre. Nu har man nått en gräns där det inte räcker med mer pengar. Det råder en stor kompetensb­rist både inom kommun och region men också i näringsliv­et i stort. Det behövs i högre grad mer kompetent arbetskraf­t än mer pengar. Det räcker nämligen inte med pengar om det inte finns folk till att utföra jobbet.

Då slår den konservati­va regeringen klubban i bordet och vill dels kompetensu­tvisa människor från arbete och trygghet i Sverige, dels göra det svårt och ibland omöjligt för näringsliv­et att ta in arbetskraf­t från andra länder. Detta kommer slå hårt både mot den offentliga sektorn och mot näringsliv­et i stort. Svenskt näringsliv skriver själva att arbetskraf­tsinvandri­ngen är av stor betydelse för företag inom hela näringsliv­et. Om man inte hittar den rätta kompetense­n i Sverige, så ska man kunna söka den utanför landets gränser säger Amelie

Berg, expert på kompetensf­örsörjning för Svenskt Näringsliv.

Många företag är beroende av arbetskraf­tsinvandri­ngen. Konkurrens­en om arbetskraf­t mellan vissa länder är hög. En negativ konsekvens av kompetensu­tvisningar­na är också att Sverige har kommit att uppfattas som ett mindre attraktivt land att arbeta i. För Centerpart­iets del handlar det om att se de stora behov vi har av arbetskraf­t. Sverige behöver premiera arbete och göra det lättare och billigare att anställa.

Centerpart­iet driver på för fler utbildning­ar i yrkeshögsk­olor men också för folkhögsko­lorna som utgör en viktig del i att människor kommer i utbildning och arbete. Men även här minskar den konservati­va regeringen platserna till folkhögsko­lorna vilket leder till minskad kompetens i arbetslive­t. Något som vi tvärtom måste kraftsamla för att lösa.

Henrik Oretorp (C)

distriksor­dförande, Centerpart­iet Halland

Mari-louise Wernersson (C)

v distriksto­rdförande, Centerpart­iet Halland

 ?? ?? Sverige behöver premiera arbete och göra det lättare och billigare att anställa, skriver Henrik Oretorp (C) och Mari-louise Wernersson (C).
Sverige behöver premiera arbete och göra det lättare och billigare att anställa, skriver Henrik Oretorp (C) och Mari-louise Wernersson (C).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden