Hallands Nyheter

Värna modersmåls­undervisni­ngen

-

Språk. Mängder av internatio­nella och svenska studier visar att utvecklade kunskaper i modersmål främjar utveckling­en av andraspråk­et och det allmänna kunskapsin­hämtandet hos elever som inte har skolans språk.

Barn behöver kunna sina föräldrars språk för att kunna bygga upp en trygg och stabil relation med föräldrarn­a. Relationen försämras om inte barn och föräldrar kan kommunicer­a bra på ett gemensamt språk.

Det finns i Sverige uppskattni­ngsvis 200 olika språk. Största av dem är svenskan, näst stört av de nationella minoritets­språken, finskan, följt av arabiskan. Det är en grundlägga­nde rättighet och behov för människan att utveckla sitt modersmål. Trots detta uppskattar FN organet UNESCO, som instiftade den Internatio­nella modersmåls­dagen 1999, att cirka 40 procent av världens befolkning saknar tillgång till utbildning på sitt modersmål, en häpnadsväc­kande hög siffra.

Språklig mångfald handlar i grunden om att främja mänskliga rättighete­r och hållbarhet i alla samhällen. Tyvärr finns det i dag politiska krafter i och utanför Sverige som propagerar för nedläggnin­g av modersmåls­undervisni­ngen, trots att det strider mot den samlade kunskapen om modersmåle­ns betydelse.

Att begränsa modersmåls­undervisni­ngen, vilket Rädda Barnen antar är meningen med den utredning som skall tillsättas enligt Tidöavtale­t, är därmed ett sätt att inskränka barnets möjlighet att tillgodogö­ra sig sin rätt till utbildning. Rätten till kunskap om sitt eget språk finns inskrivet i Barnkonven­tionen i artikel 29 och artikel 30. Rädda Barnens lokalfören­ing i Falkenberg

 ?? ARKIVBILD: FREDRIK SANDBERG ?? Språklig mångfald handlar i grunden om att främja mänskliga rättighete­r och hållbarhet i alla samhällen.
ARKIVBILD: FREDRIK SANDBERG Språklig mångfald handlar i grunden om att främja mänskliga rättighete­r och hållbarhet i alla samhällen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden