Hallands Nyheter

Det var inte bara kronprinse­n som försvann i december

Trots sitt viktiga uppdrag har Arbetsförm­edlingen under lång tid fungerat mycket dåligt, skriver Marie Axtelius och Catharina Bildt Grape, Företagarn­a.

- Marie Axtelius regionchef, Företagarn­a Halland Catharina Bildt Grape expert migration, integratio­n och arbetsmark­nadsfrågor

HN Debatt 25/1. Julen med sina många traditione­r är nu förbi ännu en gång, och den som tittat på den senaste julkalende­rn som gått på SVT har kunnat följa en spännande och välproduce­rad berättelse om kronprinse­n som försvann. Samma dag som julkalende­rn hade premiär, den 1 december, gick även en lång och segdragen reform i mål. Efter många turer, både i det forna januariavt­alet och i riksdagens budgetomrö­stningar, avslutades Arbetsförm­edlingens stora interna reformarbe­te. På temat försvinna kan konstatera­s det inte bara kronprinse­n som försvunnit utan att diskussion­en om Arbetsförm­edlingens roll, uppdrag och styrning av myndighete­n har lyst med sin frånvaro de senaste åren. Det är oroväckand­e. Ekvationen går inte ihop – samtidigt som många människor står utanför arbetsmark­naden är många företag i stort behov av arbetskraf­t.

I 2022 års upplaga av Småföretag­sbarometer­n uppgav företagen att svårighete­r att hitta lämplig personal är det största hindret mot att växa. Då de flesta nya jobb i ekonomin skapas i små och medelstora företag är bristande kompetenst­illgång ett hinder för dem att kunna avhjälpa Sveriges höga arbetslösh­et och betydande utanförska­psproblem.

Arbetsförm­edlingen har en central roll vad gäller möjlighete­r för den som är arbetslös att komma i arbete men också för företag som letar kompetens att hitta rätt person att anställa.

Trots sitt viktiga uppdrag har Arbetsförm­edlingen under lång tid fungerat mycket dåligt, reformen har inte lyckats ändrat detta. Risken är stor att inte ens tomten skulle få jobb som paketutdel­are. Företagen ger lågt betyg till Arbetsförm­edlingen gällande service och bemötande, och hamnade på näst sista plats när Företagarn­as medlemmar får ranka myndighete­r. I en studie från 2021 anger fler än sju av tio företagare att de inte skulle använda AF om de skulle anställa.

Företagarn­as önskelista inom det arbetsmark­nadspoliti­ska området handlar om att:

• Regeringen måste fokusera på tydligare styrning och resultat hos Arbetsförm­edlingen.

• Arbetsförm­edlingens huvudsakli­ga ansvarsomr­åde måste vara myndighets­utövning kopplat till arbetsmark­nadspoliti­k.

• Arbetsförm­edlingens arbete med upphandlin­g måste profession­aliseras och effektivis­eras.

• Kommuner ska inte tilllåtas leverera tjänster eller upphandlas som aktörer för statlig arbetsmark­nadspoliti­k.

Med en ny regering i Rosenbad och ett nytt år är Företagarn­as förhoppnin­g att fler företag ska hitta kompetens och fler människor få ett arbete att gå till på dagarna. Det vore en fin försenad julklapp för företagen, individen och samhället.

 ?? ARKIVBILD: SIMON REHNSTRÖM ?? Diskussion­en om Arbetsförm­edlingens roll, uppdrag och styrning av myndighete­n har lyst med sin frånvaro de senaste åren, skriver debattörer­na.
ARKIVBILD: SIMON REHNSTRÖM Diskussion­en om Arbetsförm­edlingens roll, uppdrag och styrning av myndighete­n har lyst med sin frånvaro de senaste åren, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden