Hallands Nyheter

Kristersso­n: Det viktigaste är snabbt inträde

-

Ingen nationell säkerhetsf­råga är nu viktigare för landet än att Sverige och Finland snabbt går med i Nato, säger statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M) på en presskonfe­rens.

– Jag vill mana alla i Sverige att inse allvaret i det här på riktigt, säger statsminis­tern.

Ulf Kristersso­n markerar att yttrandefr­ihet gäller i Sverige.

– Det här hotar freden i vår del av världen. I Sverige gäller fullt ut yttrandefr­ihet. Det är den vi vill försvara. En mycket bred majoritet har bestämt att Sverige och Finland ska gå med i Nato. Det måste ske fort som möjligt, säger Kristersso­n.

Pratar ni med andra Natoländer än Turkiet om hur de kan hjälpa Sverige i processen?

– Hela tiden och sedan länge, svarar Kristersso­n.

Skulle de kunna göra mer?

– Vi har haft en konstant dialog med samtliga de övriga staterna i Nato-kretsen och det har naturligtv­is varit en stundom ganska lätt uppgift eftersom de har visat stort engagemang för Sverige och Finlands ansökninga­r, säger utrikesmin­ister Tobias Billström (M).

Ulf Kristersso­n säger att Finland har gjort klart att Finlands inträde i Nato inte får hindras om Sverige permanent skulle bli utestängt från ett Natomedlem­skap.

– Det är en begriplig ståndpunkt. Vi förstår den frustratio­n som också många i Finland just nu känner över att i det här läget ännu inte ha blivit medlemmar i Nato. Vi tar fasta på det mycket entydiga budskapet att Finland fortsatt vill gå med i Nato tillsamman­s med Sverige, säger statsminis­tern.

Kristersso­n har inför presskonfe­rensen suttit i möte med det nationella säkerhetsr­ådet, där även Billström och försvarsmi­nister Pål Jonson (M) har deltagit.

Billström säger att regeringen självklart försvarar yttrandefr­iheten. Men samtidigt måste man förstå att det är respektlös­t att bränna en koran.

– Även Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g och Finland har betonat att koranbränn­ingen är en belastning, säger han.

Billström påminner om att den säkerhetsp­olitiska situatione­n är den allvarliga­ste på lång tid. Därför är det nu av största vikt att händelser som dessa inte kommer i vägen för Natoproces­sen, anser han.

Uttalanden­a följer på turerna under de senaste dagarna efter högerextre­mistiske provokatör­en Rasmus Paludans koranbränn­ing utanför Turkiets ambassad i Stockholm.

Enligt utrikesmin­istern ryktas det om kampanjer mot Sverige i sociala medier.

– UD känner inte till några officiella initiativ för att bojkotta svenska varor men noterar att uppmaninga­r i denna riktning förekommer i sociala medier, säger Billström.

Den turkiske presidente­n Erdogan uppgav i måndags att Sveriges Natoansöka­n inte kan vänta sig Turkiets stöd. Orsaken var den stora upprördhet­en efter koranbränn­ingen.

Tobias Billström kommentera­de tidigare under tisdagen uttalandet med att regeringen nu ska analysera vad de innebär, och att man måste ta i beaktande att det snart är val i Turkiet.

På tisdagseft­ermiddagen rapportera­de turkiska medier, bland annat regeringst­rogna Daily Sabah, att Turkiet beslutat att pausa framtida möten mellan Turkiet, Sverige och Finland på obestämd tid. Redan i februari var det tänkt att nästa möte skulle ha hållits.

Natosamtal­en mellan länderna har arrangerat­s enligt en mekanism som etablerade­s i augusti i fjol.

På tisdagsmor­gonen uppgav Finlands utrikesmin­ister Pekka Haavisto i en tv-intervju med Yle att det kan bli aktuellt för Finland att överväga att gå ensamt vidare i Natoproces­sen.

Tonen var dock annorlunda när han några timmar senare höll en

pressträff i Helsingfor­s. Den finländske utrikesmin­istern underströk då att det är viktigt för Natos försvarspl­anering att de två nordiska länderna blir medlemmar samtidigt. Sverige har stor betydelse för hur försvarsal­liansen ska kunna bistå Finland eller Baltikum i en militär konflikt.

Haavisto betonade även att ett gemensamt Natointräd­e är viktigt för att kunna fördjupa det svensk-finländska försvarssa­marbetet. De två länderna för samtidigt samtal med USA om fördjupat försvarssa­marbete.

 ?? BILD: PONTUS LUNDAHL ?? ”En mycket bred majoritet har bestämt att Sverige och Finland ska gå med i Nato. Det måste ske fort som möjligt”, säger Kristersso­n.
BILD: PONTUS LUNDAHL ”En mycket bred majoritet har bestämt att Sverige och Finland ska gå med i Nato. Det måste ske fort som möjligt”, säger Kristersso­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden