Hallands Nyheter

”Kampanj” ska minska asyltrycke­t på Sverige

- Niklas Svahn Anja Haglund

Regeringen lanserar en ”internatio­nell informatio­nskampanj” om det skifte som nu genomförs i den svenska migrations­politiken.

– Syftet är i förlängnin­gen att färre ska söka sig hit, säger migrations­minister Maria Malmer Stenergard (M).

Informatio­nskampanje­n ska rikta sig bland annat till utlandsmyn­digheter och andra myndighete­r med utländska kontaktyto­r, uppger migrations­minister Maria Malmer Stenergard på en pressträff.

Kommunikat­ion ska också riktas till utländska medier och utländska ambassader i Sverige.

– I dag saknar två tredjedela­r av de som kommer till Europa skyddsskäl. Många av dem kommer att tvingas återvända och ännu mer så med den svenska politiken under den här regeringen och samarbetsp­artiet, säger Maria Malmer Stenergard.

Många migranter lägger sina liv i händerna på flyktingsm­ugglare, säger hon.

– Ändå kommer de att sedan behöva återvända. Om de får informatio­n om vilka regelverk som gäller här så minskar vi risken för lidande för de här personerna och kan i större utsträckni­ng fokusera på dem som verkligen har skyddsskäl.

Är budskapet att Sverige är fullt?

– Budskapet handlar om att redogöra exakt för hur den svenska migrations­politiken ser ut och kommer att se ut, där det handlar om stramare regler för anhöriginv­andring, skärpta försörjnin­gskrav och skärpta krav för medborgars­kap.

Sverigedem­okraterna genomförde 2020 en kampanj där partiledar­en Jimmie Åkesson åkte till Turkiet och delade ut foldrar med budskapet om att Sverige är fullt. Malmer Stenergard vill inte likna det kommande arbetet med den kampanjen.

Antalet nyanlända migranter och asylsökand­e ökade kraftigt under 2022, både över centrala Medelhavet och andra rutter i Europa.

Till Sverige anlände nästan 17 000 asylsökand­e, jämfört med cirka 11 000 året före.

– Just den här åtgärden tror jag är viktig på kort sikt för att få ett minskat asyltryck på Sverige, säger Henrik Vinge (SD).

Kampanjen är än så länge inte tänkt att ske i form av annonser i utländska tidningar. Men Malmer Stenergard bedömer att informatio­nen kommer att nå fram till berörda.

– Man ska inte underskatt­a hur snabbt informatio­n sprids mun till mun. Därför måste vi jobba brett, både genom myndighete­r men också genom medier. Sen tror vi att det kommer att få en spridnings­effekt.

Anders Ygeman, migrations­politisk talesperso­n för Socialdemo­kraterna, är kritisk till att regeringen inte går fram fortare.

– Det verkar vara hundra förlorade dagar för Sverige och regeringen. De redovisade inga siffror för hur migratione­n utvecklar sig och det beror väl på att migratione­n inte minskar.

Han vill att regeringen snarast sätter ett lönegolv för arbetskraf­tsinvandri­ng.

Gällande själva informatio­nskampanje­n så lyfter Ygeman fram att flygblad, mejl eller intervjuer från regeringen inte kommer att minska konflikter­na i världen och flyktingst­römmarna till Europa och Sverige.

– Jag säger inte att det är fel att informera om den politik ett land för, men att tro att det i sig skulle utgöra något paradigmsk­ifte, det är mer än lovligt blåögt.

 ?? BILD: FREDRIK SANDBERG ?? Migrations­minister Maria Malmer Stenergard (M) och Sverigedem­okraternas gruppledar­e i riksdagen Henrik Vinge håller pressträff.
BILD: FREDRIK SANDBERG Migrations­minister Maria Malmer Stenergard (M) och Sverigedem­okraternas gruppledar­e i riksdagen Henrik Vinge håller pressträff.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden