Hallands Nyheter

Boris Johnson: Ukraina måste gå med i Nato

- Andreas Granath andreas.granath@gp.se

Storbritan­niens tidigare premiärmin­ister Boris Johnson svingar omkring sig i en ny debattarti­kel. Han vill se Ukraina i Nato, och går till attack mot både Tyskland och USA som inte har velat leverera stridsvagn­ar till Ukraina.

– Var behöver västvärlde­n placera dessa stridsvagn­ar för tillfället? Bevakande Nordrhein-westfalen? Skyddande Tennessee? Strövande i byarna i Wiltshire? frågar han sig retoriskt.

” Var behöver västvärlde­n placera dessa stridsvagn­ar för tillfället? Boris Johnson

Boris Johnson må inte längre vara Storbritan­niens premiärmin­ister, men han har kvar det engagemang och de starka åsikter om kriget i Ukraina som han blev uppskattad för i Kiev under krigets första del.

Nyligen återvände Johnson till Ukraina för att träffa president Volodymyr Zelenskyj och diskutera kriget. I en ny debattarti­kel i Daily Mail går han till angrepp mot Tyskland och USA, och slår ett slag för att låta Ukraina gå med i Nato.

Han varnade för en ny rysk offensiv till våren, och att Ukraina behöver hjälp, inte bara för att möta offensiven, utan för att kunna återta land som Ryssland ockuperat. Storbritan­nien har redan beslutat att skicka stridsvagn­ar av typen Challenger 2. Frågan är, enligt Johnson, vilka anledninga­r det kan finnas för att stridsvagn­sstödet dröjer för så många andra stater. det var ett illa dolt angrepp på Tyskland och USA, som inte har velat skicka sina Leopard- och Abramsstri­dsvagnar.

”Ukrainarna behöver hundratals stridsvagn­ar och de borde få dem från amerikaner­na, tyskarna, polackerna och många andra”, skriver Johnson.

”Var behöver västvärlde­n placera dessa stridsvagn­ar för tillfället? Bevakande Nordrhein-westfalen? Skyddande Tennessee? Strövande i byarna i Wiltshire?”

Boris Johnson uttalade sig också mycket starkt för ett ukrainskt Natomedlem­skap, något som han var försiktig kring under sin tid som premiärmin­ister, rapportera­r The Guardian. Han kallade det ett misslyckan­de att Natoländer­na inte ”levt upp till sitt löfte att släppa in ukrainarna under Natos skyddande paraply.

”Resultatet är det blodigaste kriget i Europa på 80 år. För tydlighete­ns, stabilitet­ens och den långsiktig­a fredens skull står det nu klart, vilket det inte gjorde före Putins invasion, att Ukraina måste ansluta sig.”

 ?? ?? Boris Johnsson träffade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kiev, söndagen 22 januari.
BILD: UKRAINSKA PRESIDENTS­TABEN
Boris Johnsson träffade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kiev, söndagen 22 januari. BILD: UKRAINSKA PRESIDENTS­TABEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden