Hallands Nyheter

Oklar framtid för kryptokons­ten efter kollapsen

- Martina Karpmyr Johanna Ekström

För ett år sedan peakade hajpen kring kryptokons­t. Men när marknaden vände blev fallet hårt. Handeln har rasat med 97 procent. Hur framtiden för digitala äkthetsbev­is, som kallas NFT, ser ut och om det ens finns någon, splittrar nu experterna.

I mars 2021 sålde auktionshu­set Christies en NFT – det vill säga ett ägarbevis eller kontrakt som kan säljas, köpas eller bytas – signerad konstnären Beeple för 69 miljoner dollar.

Sedan dess har kryptokons­ten översvämma­t konstvärld­en och fått kändisar att hosta upp miljoner.

Kända kollektion­er, som de uttråkade aporna i ”Bored Ape Yacht Club”, erbjuder inte bara köparen ett digitalt konstverk, utan också inträde till exklusiva medlemsklu­bbar.

I januari förra året betalade Justin Bieber 1,29 miljoner dollar, motsvarand­e drygt 13 miljoner kronor i dagens växelkurs, för en uttråkad apa. Det var i samma veva som hajpen nådde sin absoluta topp.

För sedan dess har det gått snabbt utför.

I januari 2022 såldes NFT:ER för 17,2 miljarder dollar enligt data från Bloomberg. I augusti var siffran nere på 466,9 miljoner dollar.

Handeln hade alltså minskat med uppseendev­äckande 97 procent på några månader. Sedan dess har inte marknaden återhämtat sig.

– Som för allt annat måste det finnas en marknad. Det är så med mycket inom krypto, att det hajpas upp som tusan, säger Emelie Moritz, operativ chef på kryptobörs­en Safello.

Enligt henne lever hoppet om NFT:ER trots det ”i allra högsta grad” kvar. Men kanske inte främst som ett konstproje­kt.

Internetst­iftelsens internetex­pert Måns Jonasson är mer tveksam.

– Hajpen kom och blommande över ganska snabbt, säger han.

Det är en sak att våga investera när man har gott om pengar och framtiden ser ljus ut. Det är något helt annat att våga när läget är sämre.

Claire Ingram Bogusz, universite­tslektor vid Institutio­nen för informatio­n och media vid Uppsala universite­t, förklarar raset för NFT:ER med att folk har blivit riskovilli­ga.

Hon beskriver intresset i dag som svalt – men inte helt dött.

– Det finns en kärna av bolag som kommer att överleva och som har möjlighet att ta fram bättre lösningar.

De som ligger risigt till är de som bara har skapats på grund av hajpen, istället för att lösa något riktigt problem, enligt Ingram Bogusz.

Att investera i NFT:ER är dock fortfarand­e mycket riskfyllt och något man bör vara försiktig med, understryk­er hon.

Internetst­iftelsens Måns Jonasson var skeptisk till fenomenet från start. Enligt honom låg ”helt vanlig girighet och spekulatio­n” bakom prisökning­en på NFT:ER, snarare än en tro på att de skulle revolution­era konstvärld­en.

– Precis som i alla spekulatio­nsbubblor måste man ju blåsa upp värdet för att andra ska hoppa in med sina pengar, det är först då man kan bli rik, säger han.

För Nft-förespråka­rna är det lite upp till bevis nu när priserna ligger i botten, säger Jonasson.

– Det borde ju vara världens grej att köpa sådana här apor nu, men det görs ju inte. Marknaden har dött totalt.

I grunden har NFT:ER ingenting med konst att göra, utan det är digitala kontrakt på blockkedja­n som kan användas till allt möjligt. Inte bara att bevisa vem som äger ett konstverk.

Starbucks har till exempel lanserat sitt lojalitets­program med hjälp av Nft-kontrakt. Tekniken gör det enkelt att dela ut unika kuponger till användarna.

Det är inom det här området som Emelie Moritz ser en rad användning­sområden för tekniken framöver.

Ett som hon tycker är extra spännande är så kallade “digitala tvillingar”.

– Det är något som storbolag som Nike och Tiffanys jobbar med. Den som köper senaste modellen av ett par Nike-skor kan också få dem som en digital variant, en digital tvilling, och då använda dem till exempel på en avatar i ett spel, säger hon.

Gränsen mellan den digitala och analoga identitete­n suddas ut allt mer, enligt Moritz.

– Det finns en stor vilja hos många att framställa sig digitalt så som de är i verkliga livet. Det är där digitala tvillingar kommer in. Det är ett digitalt ägarbevis som är unikt.

Intresset för Nft-konstverke­n är faktiskt inte heller helt dött. ”Bored

Ape Yacht Clubs” apor säljs och köps fortfarand­e varje dag.

Hur har det gått för Justin Bieber då? Han har fortfarand­e kvar sin apa, men skulle han få för sig att sälja den idag skulle priset ha sjunkit från 13 miljoner kronor till runt 900 000 kronor, om man ska gå på handelspla­ttformen Openseas statistik.

 ?? BILD: TSAFRIR ABAYOV ?? Kända kollektion­er, som de uttråkade aporna i ”Bored Ape Yacht Club”, erbjuder inte bara köparen ett digitalt konstverk, utan också inträde till exklusiva medlemsklu­bbar.
BILD: TSAFRIR ABAYOV Kända kollektion­er, som de uttråkade aporna i ”Bored Ape Yacht Club”, erbjuder inte bara köparen ett digitalt konstverk, utan också inträde till exklusiva medlemsklu­bbar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden