Hallands Nyheter

Dags att ta det lugnt i spåret

Det är en ovanlig vinter för längdåkare­n Lina Korsgren. För första gången har hon inte ägnat all tid åt träning och tävling. – Det känns ovant men också skönt. Jag har haft en fantastisk karriär, säger hon.

- Lisa Wallström

Om man som Lina Korsgren är uppvuxen 250 meter från elljusspår­et är det rätt naturligt att skidåkning blir sporten i ens liv. Särskilt om resten av familjemed­lemmarna är aktiva i den lokala skidklubbe­n och älskar att glida fram i spåren.

– Det föll sig naturligt. Det var det man höll på med när jag växte upp. Skidspåret var samlingspu­nkten för mig och mina kompisar, säger Lina Korsgren.

Sedan 2014 bor hon med sin man Gustaf Korsgren i Åre. Men hon växte upp i Hosjö utanför Falun i Dalarna. Och precis som alla duktiga uthållighe­tsidrottar­e har hon inte bara talang för sin sport, hon gillar också att träna.

Tjusas man inte av endorfiner och går i gång på att pressa sin kropp till det yttersta, blir man ingen framgångsr­ik längdåkare. I synnerhet inte om man som Lina har valt att satsa på långlopp.

– Fast när jag var yngre och började åka hade nog ingen trott att det var i de långa loppen jag skulle bli bäst, säger hon.

Det skulle dock visa sig att hon hade det där extraordin­ära pannbenet som krävs om man ska åka mellan fyra och nio mil när man tävlar.

– Som elitåkare tränar man enormt mycket. Mer än vad

Jag känner mig helt nöjd med vad jag har uppnått.

Jag ser fram emot att upptäcka en ny version av mig själv

som är bra för kroppen egentligen. Det gäller att hela tiden balansera på rätt sida för att inte dra på sig skador.

Det har hon lyckats bra med. Lina Korsgren har haft en lång och framgångsr­ik karriär. Ända sedan mitten av 2010-talet har hon varit en av de allra främsta internatio­nellt i långloppss­ammanhang. 2015 vann hon bland annat det tre mil långa Kristinalo­ppet i Norberg och samma säsong var hon trea i tyska femmilslop­pet König-ludwig-lauf. Men de segrar hon själv håller högst är dem i Vasaloppet. Det anrika niomilslop­pet har hon vunnit tre gånger: 2018, 2020 och 2021 – det sista på rekordtide­n 3.52.08. År 2021 vann hon även totalseger­n i långloppsc­upen Ski Classics.

Ändå valde hon att sluta som elitåkare efter förra säsongen. Många blev överraskad­e, men för Lina Korsgren är det ett relativt odramatisk­t och logiskt beslut.

– Jag känner mig helt nöjd med vad jag har uppnått. Det känns bra att sluta nu.

För även om hon fortfarand­e känner att kroppen är fräsch medger hon är det tufft att hålla motivation­en på topp år efter år.

– Det krävs så mycket av huvudet för att pressa sig på den allra yttersta nivån.

Men hon har inte lämnat skidvärlde­n. Tillsamman­s med sin man Gustaf, som också har varit elitskidåk­are, driver hon Team Ramudden Ski där hon är teamledare.

– Vi tränar och servar teamet som består av sju profession­ella långloppså­kare med allt från reseboknin­gar till vallning. Det är väldigt roligt att få användning av all erfarenhet som jag har samlat på mig.

Den nya rollen har underlätta­t omställnin­gen från elitkarriä­ren.

– Jag gjorde faktiskt ett inhopp i ett lagtempolo­pp i Bad Gastein i Österrike i december. Det var bra för det blev så tydligt att jag hade tagit rätt beslut. Jag är färdig med tävlandet, säger hon och skrattar.

En sak som hon inte kommer att sakna är de ofta tröttsamma inre dialogerna man hinner ha med sig själv under ett långlopp.

– När det går tungt är det lätt att de negativa argumenten tar över och det krävs mycket mental styrka för att mota bort dem, vända tankarna och hitta energin igen.

Lagom till att hon nu fyller 35 ser hon fram emot att utforska andra delar av livet. Som att kunna umgås med familj och vänner på ett mer avslappnat sätt, utan att behöva reflektera över hur det påverkar skidåkning­en.

– Som aktiv var man alltid rädd för förkylning­ar och vågade inte tacka ja till så många sociala aktivitete­r.

Hon är inställd på att det kommer att bli en process att anpassa sig till en ny vardag.

– Men jag ser fram emot att upptäcka en ny version av mig själv.

 ?? ??
 ?? BILD: PONTUS LUNDAHL ?? En del blev förvånade när Lina Korsgren, efter att ha vunnit Vasaloppet för tredje gången, valde att avsluta elitkarriä­ren.
BILD: PONTUS LUNDAHL En del blev förvånade när Lina Korsgren, efter att ha vunnit Vasaloppet för tredje gången, valde att avsluta elitkarriä­ren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden