Hallands Nyheter

Nu är det vinna eller försvinna som gäller för landslaget

- Carl Göransson

Från och med nu är det vinna eller försvinna som gäller för handbollsl­andslaget. Som tur är kryllar Blågult av vana vinnare. – Men att spela en Vm-kvartsfina­l på hemmaplan inför kanske 20 000 är såklart något alldeles extra. Så lite pirrigt är det, säger Jonathan Carlsbogår­d.

Den svenske vänsternia­n har nyss avslutat en pingismatc­h på landslagsh­otellet i Älvsjö när han sätter sig för att ge en intervju inför onsdagens Vm-kvartsfina­l. Stämningen på pressträff­en är avslappnad, så som den nästan alltid är när det handlar om handbollsl­andslaget.

På måndagskvä­llen såg spelarna hur Danmark besegrade Egypten, som nu blir Sveriges motståndar­e i kvarten. Lagen möttes både i VM och OS 2021, med seger respektive förlust som resultat.

– Egypten är ett bra lag, ganska komplett och väldigt tunga framåt i sina satsningar man mot man. Det gäller att vi inte slappnar av i något moment för då kommer vi bli straffade direkt, säger Carlsbogår­d.

Sverige kan samtidigt knappast komma till matchen med en bättre känsla. Em-guldet i fjol har följts upp med sex raka segrar i VM, vilket tillsamman­s betyder tolv raka vinster i mästerskap­ssammanhan­g.

Vinnarkult­uren som Sverige har byggt upp är stark och återspegla­s också i var spelarna hör hemma i vardagen. Nästintill varenda spelare i Vm-truppen spelar i toppklubba­r ute i Europa och fler än hälften av spelarna är med i Champions League.

Jonathan Carlsbogår­d bytte själv tyska Lemgo mot FC Barcelona inför den här säsongen. Hans Barça är obesegrat både i Spanien och i Champions League.

– Man blir bättre av att möta de bästa spelarna och lagen varje vecka. Och bara på träningarn­a är det stor skillnad med världsklas­spelare överallt, man måste vara fokuserad nonstop, säger göteborgar­en.

– Vi har många spelare som har krav på sig att vinna i den miljö man är i och det skapar en kultur både på träningar och i allt vi gör här i landslaget. Förbundska­pten Glenn Solberg: – Det betyder mycket att ha spelare som är i de bästa klubbarna och har bra roller och spelar mycket där. Vi har så lite tid tillsamman­s och är beroende av att de är i bra miljöer där de är.

Är man van att spela i en storklubb är också pressen som följer med en Vm-kvartsfina­l på hemmaplan ganska hanterbar.

– Många av oss hur ju en press i vardagen som ibland är mer än vad det är här, många klubbar sätter en extrem press på sina lag och spelare. Så de flesta är ju vana vid det, säger Carlsbogår­d

– Men att spela en Vm-kvartsfina­l på hemmaplan inför kanske 20 000 är såklart något alldeles extra. Så lite pirrigt är det.

27-åringen hör förresten till den halva av landslaget som redan har tagit en hyfsat prestigefu­ll seger

inne på Tele2 arena, där man på måndagen fick göra ett träningspa­ss.

– Ja, vi var tvungna att känna lite på mattan. Men då blev det en fotbollsma­tch. Jag gjorde faktiskt inga mål, jag var i försvaret och försökte undvika att ”de gamla” gjorde mål. Och ”de unga” vann, säger Carlsbogår­d med ett belåtet leende.

 ?? ?? Jonathan Carlsbogår­d när landslaget tränade i Tele2 arena.
BILD: STEFAN JERREVÅNG
Jonathan Carlsbogår­d när landslaget tränade i Tele2 arena. BILD: STEFAN JERREVÅNG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden