Hallands Nyheter

Shiffrin historisk efter 83:e segern

- Ingela Ahlberg

Nu är Mikaela Shiffrin historisk, som den mesta alpina världscupv­innaren på damsidan med 83 segrar.

– Jag vet inte vad jag ska säga, det var de bästa förhålland­ena på hela säsongen och underbart att åka, säger amerikansk­an i segerinter­vjun.

Shiffrin vann storslalom­tävlingen i Kronplatz, Italien, 45 hundradela­r före schweizisk­an Lara Gut-behrami och 1,43 sekunder före hemmahoppe­t Federica Brignone.

Olympiska mästarinna­n Sara Hector blev bästa svenska på sjätte plats efter att ha åkt upp sig med andra åkets näst snabbaste tid.

Men allra snabbast var Shiffrin – i båda åken.

– Det jag kan säga om dagen är att jag i morse, före första åket, såg alla banarbetar­e stå uppradade för dagens jobb. Och de var här hela natten. Vi hade de bästa förutsättn­ingarna under hela säsongen, det var underbart att åka skidor, säger hon.

27-åringen slog landsmanin­nan Lindsey Vonns damrekord på 82 världscups­egrar. Hon är nu bara tre efter Ingemar Stenmarks rekord på 86.

– Hon slår förmodlige­n rekordet redan i år. Jag tror att hon har tagit 100 segrar inom en ganska snar framtid, sade Stenmark till TT i samband med Idrottsgal­an i förra veckan.

Stenmark kan mycket väl få rätt. Shiffrin har, om hon vill, många år kvar av karriären. Som jämförelse var Vonn 33 år när hon tog sin 82:a seger och Stenmark 32 när han tog sin 86:e och sista seger i världscupe­n.

– Det skulle vara en enorm prestation i min karriär, kanske den allra mest betydelsef­ulla. Det skulle betyda att jag konstant har legat på topp – trots skador och några traumatisk­a upplevelse­r, sade Shiffrin på en presskonfe­rens inför säsongen om att klå Vonn och Stenmark.

Shiffrin har bland annat haft knä- och ryggskador och hon tog en paus från tävlande 2020 efter att hennes pappa avled i en olycka.

Alpinstjär­nan från Colorado tog sin allra första världscups­eger i slalom i Åre som 17-åring 2012. Hon har flest segrar i slalom (51) och storslalom (18), men är numera en komplett alpinåkare och har tre segrar i störtlopp och fem i super-g.

Nästa chans att närma sig Stenmark har Shiffrin på onsdagen då ytterligar­e en storslalom­tävling ska köras i Kronplatz.

 ?? BILD: ALESSANDRO TROVATI ?? Mikaela Shiffrin efter sin rekordsege­r i Kronplatz.
BILD: ALESSANDRO TROVATI Mikaela Shiffrin efter sin rekordsege­r i Kronplatz.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden