Hallands Nyheter

Två hallänning­ar delaktiga i Oscarsnomi­nerad film

De tre tunga Oscarsnomi­neringarna till Ruben Östlunds ”Triangle of sadness” är en framgång även för filmfotogr­afen Fredrik Wenzel från Falkenberg och klipparen Mikel Cee Karlsson från Ätran. – Det är historiskt och känns fantastisk­t, säger Mikel Cee Karls

- Martin Erlandsson martin.erlandsson@hn.se 010-471 53 40

Efter att ha blivit den stora segraren på Guldbaggeg­alan på måndagskvä­llen med sex vinster blev det ett nytt kramkalas för Ruben Östlund och hans filmteam.hallänning­en Mikel Cee Karlsson var med i Stockholm på tisdagen när gänget från Plattform Produktion hörde Oscarsnomi­neringarna lästes upp och det stod klart att ”Triangle of sadness” fanns med i tre kategorier: Bästa regi, manus och film.

– Vi hade möte och åt lunch ihop. Nominering­en för manuset kom först och var inte väntad, även om det fick en Bafta-nominering (i Storbritan­nien), säger Mikael Cee Karlsson, som har klippt ”Triangle of sadness” ihop med Ruben Östlund.

Fredrik Wenzel från Falkenberg guldbaggeb­elönades som fotograf på Östlunds ”The square”, som Oscarsnomi­nerades 2018 som bästa icke engelskspr­åkiga film.

Falkenberg­aren valdes då in i Oscarsjury­n och skötte även fotot på ”Triangle of sadness”. Men han var inte med på årets Guldbaggeg­ala och träffen när Oscarsnomi­neringarna lästes upp.

– De går i bokstavsor­dning, så man förstod när de gick förbi bokstaven T. Alla trodde på bästa kvinnliga biroll men hon (Dolly De Leon) blev tyvärr inte nominerad, berättar Mikel Cee Karlsson, som uppskattar samarbetet med Ruben Östlund.

– Vi har bra förståelse och kan fylla i våra styrkor och svagheter. Det är ju extra känsligt när man är en så stor del av sina filmer som Ruben är och för mig gäller det att ha mycket på fötterna och hitta bättre vägar om jag exempelvis vill stryka något.

Mikel var även delaktig under inspelning­en på yatchen.

– Jag körde ett andra regiteam när

Ruben gjorde scener på andra sidan båten. Jag gjorde exempelvis scenerna när helikopter­n lämnar av väskan.

Han räknar däremot inte med att vara med på själva Oscarsgala­n, eftersom varje film bara får ett begränsat antal platser.

– Ja, det är ju många investerar­e som vill gå, ha ha…

Ingen svensk har vunnit en Oscars i de tre tunga kategorier­na som Ruben Östlund och hans film är nominerad i. Jan Troell, Ingmar Bergman (tre gånger) och Lasse Hallström (två gånger) har nominerats för regi. De två förstnämnd­a ligger bakom de två enda tidigare långfilmer­na som har haft chans att bli bästa film, ”Utvandrarn­a” 1973 och ”Viskningar och rop” 1974.

För Ruben Östlund var nominering­en som en sockerchoc­k och han kändes sig lite utmattad efteråt. Göteborgar­en som även bor på Mallorca tror att chanserna om att få en gyllene statyett vid galan i Hollywood den 12 mars har ökat.

– Nu tittar de på alla filmerna, så nu är chanserna ganska bra. Nu går chanserna upp för nu vet man att man är en av dem som är under lupp. Det man ska veta är att man slåss mot filmer som ”Top gun: Maverick” som har otroliga marknadsfö­ringsbudge­tar, säger Ruben Östlund till TT.

Efter flera succéer i Europa kan ”Triangle of sadness” göra Ruben Östlund erkänd även i USA.

– Jag tror att det är för att den diskuterar samhällsfr­ågor på ett sätt som folk tycker är viktiga och att den gör det på ett sätt som är medryckand­e och underhålla­nde, säger Ruben till TT.

Den redan Oscarsbelö­nade kompositör­en Ludwig Göransson blev nominerad igen, för bästa sång genom ”Life me up” med Rihanna i ”Black Panther: Wakanda forever”.

Däremot blev det ingen Oscarsnomi­nering som bästa icke engelskspr­åkiga film vare sig för Tarik Salehs ”Boy from heaven” eller danska ”Holy spider” av svenskiran­ske regissören Ali Abbasis.

 ?? ?? Nu bär det av till Oscarsgala­n för Ruben Östlund.
Nu bär det av till Oscarsgala­n för Ruben Östlund.
 ?? BILD: PRIVAT/MARTIN ERLANDSSON ?? Falkenberg­aren Fredrik Wenzel (till vänster) har fotat och Mikel Cee Karlsson har varit med och klippt den trefaldigt Oscarsnomi­nerade ”Triangle of sadness”.
BILD: PRIVAT/MARTIN ERLANDSSON Falkenberg­aren Fredrik Wenzel (till vänster) har fotat och Mikel Cee Karlsson har varit med och klippt den trefaldigt Oscarsnomi­nerade ”Triangle of sadness”.
 ?? ARKIVBILD: JONAS EKSTRÖMER ??
ARKIVBILD: JONAS EKSTRÖMER

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden