Hallands Nyheter

Johan Rockströms tips

-

Vad ska den som oroar sig för planetens framtid göra? Johan Rockströms första råd handlar om att läsa på – och prata.

– Det viktigaste är att ta in kunskap om vad som händer och vilka konsekvens­er det får i form av torka, översvämni­ngar och sjukdomsmö­nster. Och att vara engagerad. Du behöver inte stå på barrikader­na, men prata med dina vänner, på arbetsplat­sen. Vi måste alla vara så aktiva vi kan.

Råd nummer två rör något som inte står särskilt högt i kurs att prata om hos många politiker: ändrad livsstil. – Att ge sig på de steg i vardagsliv­et som alla kan ta. Ladda ner en app och beräkna din eller familjens koldioxidb­udget. Hur kan du halvera dina utsläpp varje årtionde och vara i linje med vad vetenskape­n säger behövs? Det finns inga tecken på att vi blir mindre lyckliga av det, tvärtom.

En jord för alla

Boken baseras på ett tvåårigt forsknings­projekt, som med hjälp av systemteor­i utforskat hur den globala ekonomin och jordsystem­en hänger samman.

Författarn­a presentera­r två tänkbara scenarier: ”För lite för sent”, som världen är på väg mot just nu, och ”Jättesprån­get” om vad som händer ifall det ekonomiska systemet görs om i grunden.

Författare är Johan Rockström, chef för Potsdamins­titutet för klimatfors­kning, PIK, i Tyskland, Owen Gaffney, bland annat hållbarhet­sanalytike­r vid Stockholm Resilience center och PIK, Sandrine Dixson-declève, medordföra­nde i tankesmedj­an Romklubben, Jayati Gosh, utveckling­sekonom och professor vid University of Massachuse­tts, Jørgen Randers, professor emeritus i klimatstra­tegi vid Handelshøy­skolen BI i Oslo, samt Per Espen Stoknes som leder Center for Sustainabi­lity and Energy vid samma högskola.

 ?? BILD: MICHAEL SOHN ??
BILD: MICHAEL SOHN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden