Hallands Nyheter

Kraftpaket som älskas av många

- Anna Björe

Andrew Nilssons Mustang har många likheter med sin fyrbenta namne. Den reagerar lika snabbt som en vildhäst.

– Jag har kört banracing, men använder den även som vardagsbil, säger han.

Ford Mustang har sin givna plats i många svenska hjärtan. Med start 1965 såldes cirka 3 000 nya bilar av den första generation­en i vårt land. Av dem finns en hel del kvar. Bland Mustangklu­bbens många medlemmar är det inte ovanligt att äga både en gammal och en ny variant.

Till skillnad från andra äldre sportbilar tillverkas modellen fortfarand­e. Den senaste generation­en är nummer sju och håller stilen både utseende- och motormässi­gt. Under motorhuven finns en V8 och den manuella växellådan är sexväxlad.

Andrew Nilsson i Nyköping är medlem i Mustangklu­bben sedan många år tillbaka och han har en äldre pärla hemma i garaget.

– Om jag åker ut för att äta lunch på något fint ställe i Sörmland med min Mustang lägger jag ut en tråd på klubbens Facebooksi­da. Då är det alltid någon annan Mustangäga­re som ansluter, säger han.

Hans bil är inte av den allra första årsmodelle­n som började tillverkas 1964, utan av årsmodell 1969. Men det är fortfarand­e en första generation­ens bil. En Mustang på steroider, kallar Andrew den för. En Ford Mustang Mach 1 428 Cobra Jet.

– Ett kraftpaket som jag har åkt en del banracing med. Man uppgav antalet hästkrafte­r till 335 för att försäkring­en på bilarna inte skulle bli för hög men i verklighet­en var det mer.

Andrew har följt bilen sedan 1992 då hans kompis köpte den, och han har själv ägt den i över 20 år. Han har renoverat och gått igenom hela bilen, och den har numera modern insprutnin­g och en femväxlad låda.

– Den är gjord för att användas. Vem som helst ska kunna köra den, min 77-åriga mamma också, har jag tänkt. Men än så länge har hon inte vågat sig ut på vägarna med den, säger han.

Vad är grejen med den här bilmodelle­n tycker du?

– Det finns ingen annan sportbil som har tillverkat­s under så lång tid, från 1964 och fram till nu. Ingen förstod heller från början hur framgångsr­ik den skulle bli.

Han tillägger att bilen är liten, tuff och snabb och får plats i ett normalstor­t garage – praktisk, på många sätt. Redan från början tilltalade den kvinnor likaväl som män, och den blev snart en riktig succé. Efter fyra månader hade 100 000 exemplar tillverkat­s och två år senare över en miljon.

Säkerligen har skådespela­ren Steve Mcqueens biljakter i filmen ”Bullitt”, med en Ford Mustang Fastback GT, bidragit till att bilmodelle­n älskas av så många. Och i ”Gone in 60 seconds” spelar den legendaris­ka Mustangen Eleanor en av huvudrolle­rna tillsamman­s med Nicolas Cage.

För Andrew Nilsson började allt när han var tonåring och kollade på olaglig streetraci­ng. Kompisarna fastnade för Chevrolet medan Andrew gillade Mustang bäst.

– Jag köpte min första när jag var 18 år, en modell från 1970. Men jag ägde den bara i tre månader, då hade jag inte råd längre utan var tvungen att sälja den.

– Nu har jag en Ford för varje humör. En Ford -34 Street Rod med modernt chassi och luftkondit­ionering som jag använder att dra en äldre husvagn med. En Fairlane Victoria -56 för att glida runt med och så Mustangen som jag kör i alla väder.

Om man vill köpa en äldre Mustang, hur mycket måste man betala då?

– Vi har ett av världens bästa reglemente­n för äldre bilar som är skatte- och besiktning­sbefriade och billiga att äga. Men de är dyra i inköp, räkna med mellan 150 000 och 1,2 miljoner kronor beroende på årsmodell, modell och skick.

För att ha råd med dyrgriparn­a från de nämnda filmerna krävs en rymlig plånbok. ”Bullitt”-mustangen såldes för några år sedan för motsvarand­e 35,5 miljoner kronor.

 ?? BILDER: CHRISTINE OLSSON ?? Andrew Nilssons är stolt ägare av en pigg Ford Mustang Mach 1 428 Cobra Jet.
BILDER: CHRISTINE OLSSON Andrew Nilssons är stolt ägare av en pigg Ford Mustang Mach 1 428 Cobra Jet.
 ?? ?? Alla originalde­lar finns kvar.
Alla originalde­lar finns kvar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden