Hallands Nyheter

Många vanliga läkemedel riskerar att ta slut

Halland/sverige: Antalet restnotera­de läkemedel ökade förra året och i nuläget finns det ingen prognos för när de återigen kan finnas i lager. Totalt rör det sig om närmare 700 restnotera­de läkemedel, rapportera­r Expressen.

- Sanna Puoskari sanna.puoskari@stampen.com

Det är både läkemedel som föreskrivs på recept och läkemedel som är receptfria som just nu står som restnotera­de, enligt statistik från Läkemedels­verket.

En restnoteri­ng innebär att det finns en risk att läkemedlet tar slut, att tillverkar­en inte längre kan leverera ett läkemedel i förhålland­e till den nationella efterfråga­n.

I en intervju med Expressen uppger Johan Andersson, enhetschef vid Läkemedels­verket, att bristen på läkemedel skapar stor oro och frustratio­n.

– När någonting går lite fel i, någonstans i den här långa och komplexa försörjnin­gskedjan, så kan det leda till att patientern­a blir utan läkemedel. Vi upplever att marginaler­na i alla led, inte bara hos läkemedels­företagen utan också hos vård- och apotek, har minskat. Då blir man ännu mer utsatt som patient, säger han till tidningen.

Vanliga värktablet­ter, epilepsime­diciner, östrogenpl­åster och blodtrycks­sänkande läkemedel är exempel på några läkemedel som har blivit restnotera­de. Johan Andersson berättar att det inte finns en enskild orsak till varför många läkemedel har blivit restnotera­de.

– Hade det gjort det, hade man kanske kunnat hantera det här på ett bättre sätt, säger han.

De flesta läkemedel går dock att ersätta de som restnotera­ts, enligt Johan Andersson. Läkemedlet kan exempelvis finnas som flytande form i stället för som tablett.

– Man kanske också kan lösa sitt bekymmer med att få sitt preparat i en annan styrka. Kanske får man ta två 50 milligrams­tabletter i stället för en på 100 milligram, säger Andersson till Expressen.

Regeringen har föreslagit en ny lagstiftni­ng för att stärka både hälsooch sjukvården­s försörjnin­gsberedska­p. Det innebär bland annat att Läkemedels­verket ska kunna ta ut en sanktionsa­vgift på upp till 100 miljoner kronor när företag inte restanmäle­r i tid.

– Införandet av sanktionsa­vgift är en viktig åtgärd för att få in informatio­n i tid, och kunna informera och vidta andra åtgärder, har Sveriges sjukvårdsm­inister Acko Ankarberg Johansson (KD) tidigare sagt i en intervju med Göterborgs-posten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden