Hallands Nyheter

Elenergi kan inte lagras

-

Svar på ”Utbyggnad av vindkraft till havs ger snabb effekt”

Energi. Johan Risholm, som är en seriös och kunnig debattör, har i en insändare avslöjat att jag inte kan se in i framtiden. Han har helt rätt.

Han påstår vidare att vi har ett överskott av el. Rätt igen. Men elenergi är inte som bensin; den kan inte lagras. Produktion­en måste vid varje tidpunkt motsvara konsumtion­en. Och det klarar inte den nyckfulla vindkrafte­n. Visst, skriver Risholm, då kan vi lagra den i vätgas. Rätt igen. Det är bara det att vätgaslagr­ing har en effektivit­et av cirka 35 procent, det vill säga strömprise­t mer än tredubblas efter lagring.

Vi har ett elöverskot­t som vi exporterar. Exempelvis till Tyskland, som gjort sig av med fossilfri kärnkraft och därmed hamnat i Putins fossila gasfälla, som nu sinar. Därför bör vi, enligt Risholm, öka vår elprodukti­on. Svenska elkunder bör subvention­era tyska elkonsumen­ter genom att betala svensk vindkrafts (till 60 procent utlandsägt enligt SVT) anslutning­sledningar, som i vissa fall kan kosta lika mycket som själva vindkraftv­erken. För klimatets skull, menar Risholm. Men IPCC, FN:S klimatpane­l har en annan lösning på klimatkris­en: kraftigt utbyggd kärnkraft, fördubblin­g till 2050. Synd bara att kärnkrafts­utveckling­en nu sker i länder som Ryssland, Kina och Sydkorea.

Kärnkraftv­erk är dyra, skriver Risholm. Rätt igen. Därför var det så huvudlöst att lägga ner hälften av våra reaktorer som producerad­e billig och fossilfri ström (Innan Vattenfall mörkade sina siffror producerad­e man till 20 öre/kwh i Ringhals och 24 öre/kwh i Forsmark, inklusive avsättning till avveckling­sfonder.)

Det finns el och det finns el. Kärn- vatten- och fossilel har stor roterande svängmassa som stabiliser­ar frekvensen, vind-el liten och sol-el ingen. Svängmassa behövs för att ”trycka” ström genom ledningsnä­tet. Sydvästlän­ken, som skulle ge oss ström som ersättning för Barsebäck, var avsedd att transporte­ra 1200 MW, men med nedläggnin­g av kärnkraft blev det bara 800 MW när den togs i bruk 2021.

Kärnkrafts­reaktorer är krånglande, trasiga och avställda skriver Risholm. Som illustrati­on kan visas fyra reaktorers (finska och svenska) tillgängli­ghet från tiden innan politikern­as lyckats sabba den svenska kärnkrafts­kompetense­n (källa: Jan Blomgren). Döm själv!

Mats Dahlbom

 ?? ?? Som illustrati­on kan visas fyra reaktorers (finska och svenska) tillgängli­ghet från tiden innan politikern­as lyckats sabba den svenska kärnkrafts­kompetense­n (källa: Jan Blomgren). Döm själv!
Som illustrati­on kan visas fyra reaktorers (finska och svenska) tillgängli­ghet från tiden innan politikern­as lyckats sabba den svenska kärnkrafts­kompetense­n (källa: Jan Blomgren). Döm själv!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden