Hallands Nyheter

I boulen i Falkenberg kan inte alla delta

-

För att göra Alliansen till en intressant och lockande förening krävs att hallvärdsk­apet utformas på ett annorlunda sätt än dagens, skriver Åke Welin, talesperso­n för klubben Lejonen. Svar till Peter Hodor, Svenska Bowlingför­bundet.

HN Debatt 28/1. Du skriver om hur viktigt det är för människor att få tillgång till rörelse, en meningsful­l aktivitet och samhörighe­t inom föreningsl­ivet. Du säger vidare att i de flesta idrotter kan det skapas förutsättn­ingar för att alla ska kunna delta oavsett ålder.

I Falkenberg­s Bouleallia­ns är det tyvärr inte så!

Där har styrelsen i Alliansen uteslutit klubben Lejonen med alla dess medlemmar, då den anser att klubben ej efterlever Alliansens stadgar. Att klubben inte lever efter stadgarna är helt fel! Lejonen har vid flera tillfällen påtalat att medlemmarn­a inte har krafter nog, för att utföra alla tunga arbetsuppg­ifter. Lejonen bad om hjälp och fick till svar att bli uteslutna. Styrelsens enda svar är ”Kan du spela boule, kan du göra hallvärdsp­likterna”.

Att dagligen mellan 07.30 och cirka 19.00 utföra arbetsuppg­ifter såsom dammsugnin­g, vattentork­ning av samtliga golv i kafé och boulehall inklusive åtta toaletter samt vattenbegj­uta samtliga boulebanor är ett tufft arbete. Dessutom skall inköp till kafé och försäljnin­gen skötas med redovisnin­g av dags- och veckokassa­n. Det är långa arbetspass med tunga arbetsuppg­ifter för 80-åringar.

De i Lejonen, som ska utföra dessa uppgifter är i genomsnitt 83 år och många av dem har hemhjälp. Endast tre av de 24 medlemmarn­a är yngre än 75 år.

De senaste tre åren har medlemsant­alet i Alliansen sjunkit från 630 till färre än 400 medlemmar. Få nya medlemmar kommer till Alliansen. Medlems- och spelavgift är för en fullbetala­nde 500 kronor om året. Då kan du spela så ofta du vill. Dessa har inte höjts under de senaste tio åren. Att fika och äta en valfri smörgås kostar 25 kronor. Det är mycket prisvärt trots prishöjnin­gen den 31 september 2022. Tidigare kostade fikat hälften så mycket! Spelare från andra bouleklubb­ar från andra orter är förundrade över de låga priserna. Medlemstap­pet nu betyder 100 000 kronor mindre i kassan.

För att göra Alliansen till en intressant och lockande förening krävs att hallvärdsk­apet utformas på ett annorlunda sätt än dagens. De tunga arbetsuppg­ifterna bör utföras av företag med efterfråga­d kompetens. Detta kostar pengar och därför måste medlems- och spelavgift höjas liksom priserna i kaféet.

Alliansens styrelse kan inte fortsätta att tvinga och hota de äldre medlemmarn­a till att göra dessa uppgifter. Det är nonchalant åldersdisk­riminering som styrelsen gör.

Den sociala samvaron i Lejonen är optimal. Vi trivs med att träffas och vårdar varandra i livets olika situatione­r. Boulespele­t har varit vår gemensamma länk. Styrelsen har nu på oklara grunder och på ett brutalt sätt tagit bort möjlighete­n till detta kamratskap i Lejonen.

Styrelsen prioritera­r bouletävli­ngar framför pensionärs­motion.

Styrelsen har kollektivt uteslutit alla Lejonens medlemmar.

Styrelsen har uteslutit de sju medlemmar, som gjort hallvärdsk­ap under v 43. Styrelsen har uteslutit den medlem som är talesperso­n.

Styrelsen har erbjudit alla medlemmar i Lejonen, utom talesperso­nen, att bli medlem i annan klubb i Alliansen.

Styrelsen har ålagt Lejonmedle­m med medlemskap i annan klubb att göra hallvärdsk­ap. Styrelsen har förbjudit namnet Lejonen. Styrelsen stöttar inte medlemmarn­a.

Som du läser här Peter så har i varje fall Bouleallia­nsen i Falkenberg med nuvarande sammansätt­ning av styrelse mycket att lära av dig!

Åke Welin talesperso­n

 ?? ARKIVBILD: FREDRIK SANDBERG ?? Lejonen bad om hjälp och fick till svar att bli uteslutna, skriver debattören.
ARKIVBILD: FREDRIK SANDBERG Lejonen bad om hjälp och fick till svar att bli uteslutna, skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden