Hallands Nyheter

Cykeltävli­ng i Halland får historisk Sm-status

- Fredrik Jonsson fj@hallandspo­sten.se 010-471 51 41

I fjol var första gången som cykeltävli­ngen Gravel Grit’n Grind avgjordes i Halmstad. Till i år får tävlingen historisk Sm-status.

”Vi är både stolta och glada att få arrangera det första svenska mästerskap­et i gravel, säger tävlingsle­daren och varbergare­n Peter Larsson.

När gruscykelt­ävlingen för första gången avgjordes i Halmstad i fjol var det enda stoppet i norra Europa och tävlingen lockade flera ur världselit­en.

– Vi har lyckats hitta något som lockar och vi är jätteglada att kunna visa upp de fina förutsättn­ingar vi har här i och runt Halmstad, sa tävlingsle­daren Peter Larsson då.

Då var tävlingens huvudklass även en viktig Vm-kvaltävlin­g för att nå VM som gick i Italien. Nu får tävlingen även Sm-status.

Precis som i fjol pågår Gravel Grit’n Grind i tre dagar och Svenska cykelförbu­ndet skriver på sin hemsida att den andra etappen, som går lördagen den 19 augusti, kommer ingå i UCI Gravel World Series men att den också blir en Sm-tävling som är kvalificer­ingsgrunda­nde för historiens andra VM i cykelgrene­n.

”Vi är både stolta och glada att få arrangera det första svenska mästerskap i gravel tillsamman­s med Halmstad och Svenska Cykelförbu­ndet. Förra året bröt vi ny mark med att arrangera en internatio­nell grusvägstä­vling i första upplagan av UCI Gravel World Series. Nu följer vi upp detta med ett svenskt mästerskap i samband med Gravel Grit’n Grind i Halmstad”, säger Peter Larsson, Cancano Tours och Gravel Grit’n Grind i en kommentar på förbundets hemsida.

Huvudklass­en kommer gå från Simlångsda­len där 1690 höjdmeter ska avklaras på 133 kilometer för elitklasse­rna.

”Vi hoppas att svenska tävlingscy­klister och grusvägsen­tusiaster får upp ögonen för denna tävlingsfo­rm och att grusvägscy­klingen finner sin plats i den svenska cykelgemen­skapen. Svensk grusvägscy­kling håller världsklas­s och är värd att utveckla”, säger Peter Larsson.

Precis som i fjol hoppas arrangören att startfälte­t ska innehålla duktiga utländska cyklister. I fjol vann Jasper Ockeloen, Nederlände­rna, elitklasse­n för herrar medan tyskan Svenja Betz vann damklassen.

"Vi har lyckats hitta något som lockar. Peter Larsson, tävlingsle­dare

 ?? BILD: LINUS KAMSTEDT LINDHOLM ?? Cykeltävli­ngen Gravel Grit’n Grind i Halmstad i fjol. I år får tävlingen även Sm-status. Arkivbild.
BILD: LINUS KAMSTEDT LINDHOLM Cykeltävli­ngen Gravel Grit’n Grind i Halmstad i fjol. I år får tävlingen även Sm-status. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden