Hallands Nyheter

Maria Haldesten: Blåögda hundälskar­e kan vara livsfarlig­a

- Maria Haldesten maria.haldesten@hn.se 010-471 53 70

Vissa smugglar knark. Andra hundar. Eller så ägnar man sig åt bådadera. Att den lukrativa handeln med valpar väckt de kriminella nätverkens intresse, är ett växande problem. Tullverket, som beslagtog rekordmång­a smuggelhun­dar förra året, varnar för en oroväckand­e utveckling.

Att smuggelbes­lagen ökat kan förstås ses som ett tecken på att myndighete­rna blivit vassare. Men tyvärr finns starka skäl att misstänka att mörkertale­n är stora, särskilt som efterfråga­n på hundar ökat snabbt.

Hundägare, som genat i kurvorna i syfte att tillfredss­tälla sin eller ungarnas hundlängta­n, är en del av problemet. Men många köper smuggelhun­dar i god tro. Ligorna har nämligen blivit slugare.

Säljarna kan visa fram tikar som uppges ha fött valparna, och de kan presentera förfalskad­e intyg som kan verka äkta. Det förekommer även att oseriösa veterinäre­r, i en del länder, låter sig mutas att lämna falska uppgifter om allt från hälsostatu­s till vaccinerin­g.

Den ljusskygga hantering göder en ofta hänsynslös uppfödning av djur, som innebär att valparna avlas och smugglas på ett plågsamt sätt. Men smugglinge­n är också ett hot mot folkhälsan – på flera sätt.

Länsstyrel­sen i Halland har exempelvis noterat att antalet hundattack­er har ökat.

– Fler anmälninga­r kommer in till oss, sade djurskydds­handläggar­e Sunita Forsberg till Kungsbacka-posten i höstas.

"

Ge veterinäre­r rätt att anmäla misstänkt smuggling.

Fler smuggelhun­dar kan vara en del av förklaring­en. Hundarnas psyke kan påverkas av det djurplåger­i de utsatts för under första tiden i livet. Vidare finns risk för inavel.

Men hundarna kan dessutom föra med sig parasiter, virus och infektione­r som sedan sprids till andra hundar – och till människor. Värst är rabies. Hittills har Sverige varit förskonat från denna dödliga smitta – men det kan smugglinge­n ändra på.

Att myndighete­rna trappat upp kampen mot smugglinge­n är en tröst. Skatteverk­et, Tullverket och Ekobrottsm­yndigheten har presentera­t en _ rapport om åtgärder mot den illegala handeln. Där pekas på brister i regelverke­t – så som sekretessb­estämmelse­r som hindrar rimligt informatio­nsutbyte mellan myndighete­r. Att tystnadspl­ikt hindrar veterinäre­r från att slå larm om misstänkt hundsmuggl­ing är ett exempel.

Regelverke­t bör snarare bli det omvända – alltså hellre en anmälnings­plikt om det finns starka skäl att misstänka smuggling. Regeringen, som säger sig vilja sätta hårt mot hårt, bör se till att hantera frågan skyndsamt.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden