Hallands Nyheter

”Herregud, jag tror min svärmor läser tantsnusk!”

Kalle Norwald, leg. psykoterap­eut, svarar på frågor om sex och samlevnad

-

Hej Kalle!

Min kära svärmor är en stram äldre kvinna som drivs av ordning och reda. Spontan är INTE hennes mellannamn och ”lust” känns inte som ett ord som finns i hennes vokabulär. Därför blev jag mäkta förvånad när jag häromdagen var hemma hos mina svärföräld­rar och snubblade över hyllmeter med tantsnusk. Vi snackar rediga Harlequinb­öcker med barbröstad­e Fabios på omslagen.

Lång historia kort så började jag skratta hysteriskt – och de andra som var där stämde in. Det var väl fler som blev förvånade över henne smak av litteratur. Svärmor blev förnärmad och började komma med undanflykt­er, ”jag köper bara böcker för att fylla ut hyllorna, jag vet inte vad det där är”, sa hon.

Hur som helst. Jag förstår ju att hon blev jättestres­sad och nu känner sig trängd. Nu svarar hon inte i telefon när jag ringer och jag vet inte hur jag ska kunna be om ursäkt på ett sätt så att hon förstår att jag inte menade att skämma ut henne.

Mvh,

Hon med den stora munnen

Hej du stormunnad­e!

Det låter på din berättelse som att du går med skuldkänsl­or och din svärmor går med skamkänslo­r. Både skuld och skam är två väldigt sociala känslor eftersom det handlar om att en har agerat fel i relation till andra (skuld) respektive att en är fel i förhålland­e till sin omgivning (skam).

Att du agerat fel i detta sammanhang är något jag tänker att jag inte behöver gå in på djupare, det verkar du redan ha insikt kring. Sen är det samtidigt så att vissa impulser kan vi inte styra. Jag tänker mig att ditt hysteriska skratt var en fysisk reaktion på ett obehag att din svärmor innehar böckerna eller att konflikten av din bild av henne plötsligt nådde en topp – och skrattet hjälpte dig att få till en lätthet i situatione­n. Detta kan även förklara att ni var flera som slöt upp i skrattet: en omedveten strategi för att göra en pinsam situation mindre pinsam. Det ledde i själva verket till att din svärmor blev utsatt och en eventuell rädsla uppstod i henne om hur hennes roll i er kontext framöver kan komma att se ut. Allt detta tänker jag inte skedde med någon som helst med illvilja från någons sida, men är ändå ett resultat.

Vi lever i ett samhälle som på många olika sätt förminskar den äldre generation­ens sexualitet. Det är ju minst sagt aktuellt nu i samband med SVT:S satsning ”Hotell Romantik” där pensionäre­r samlas på ett hotell och deras gemensamma längtan efter just romantik (och/eller annat) har varit under lupp i början av detta år. Det verkar som att många tycker att efter vi människor har passerat en viss ålder så ska längtan efter intimitet, relation eller pirr i mage och underliv utebli. Vetskapen att så inte är läget väcker reaktioner från tittare av programmet, men även från dig och dina nära och kära i relation till din svärmor. Så i sig får ni en logisk reaktion utifrån de normer vi blir matade med i dagens samhälle, men nu är det väl ändå dags att uppmuntra pirret i högre utsträckni­ng, var det än lokalisera­r sig!

Så hur ska du nu agera när svärmodern inte besvarar dina samtal och du har önskan att ställa saker till rätta? Jag tänker att hon behöver tid. Tid för att hantera sina egna känslor om vad som skedde. Svarar hon inte i telefon eller annat digitalt kontaktsät­t utan lyser med sin frånvaro, skulle jag rekommende­ra dig att på sikt skicka ett traditione­llt brev eller på eget bevåg lämna det i hennes brevlåda. Skriv det du önskar att förmedla och be om ursäkt. En genuin ursäkt har psykologis­ka vinningar för att en relation ska utvecklas, att den person som farit illa kan gå vidare och att den som har tagit ett snedsteg tar chansen att ta ansvar.

Det är ett effektivt sätt att komma varandra närmre. Jag tänker mig att en bra ursäkt har ett par viktiga ingrediens­er: till exempel en bekräftels­e av den sårades känslor, ett erkännande av sitt felaktiga beteende och att inte följa med ett ”men” då det indikerar ett försvar samt uppföljnin­g ett tag senare. Som du hör är ett förlåt en process, så var även ödmjuk i att det kan ta tid för din svärmor att acceptera den. Ta hand om er, och lycka till!

En genuin ursäkt har psykologis­ka vinningar för att en relation ska utvecklas.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden