Hallands Nyheter

Ny fördelning av konstgräst­ider i Falkenberg

- Kent Vikström kent.vikstrom@hn.se

Kommunen har infört ett nytt sätt att fördela konstgräst­iderna på för att även ungdomslag­en ska kunna träna på konstgräs. Problemet är bara att planerna i Falkenberg inte räcker till för att tillgodose allas behov. – Föreningar­na har flaggat för att de vill ha en konstgräsp­lan till och jag _håller med om att det finns behov av ytterligar­e en, säger Christian Fager.

I dagsläget finns två kommunägda konstgräsp­laner i Falkenberg­s kommun som samtliga föreningar som inte har egen konstgräsp­lan ska dela på. Att fördela tiderna rättvist för alla lag är ingen lätt uppgift och något som under många år väckt irritation hos de lag som får de tider som anses vara dåliga.

Tidigare har det lag som rankats högst i seriesyste­met fått välja först i ordningen. Nu har kommunen infört en ny fördelning­sprincip som föreningar­na varit involverad­e i att ta fram. Den går bland annat ut på att föreningar­na tilldelas ett visst antal timmar baserat på föreningen­s sportsliga nivå (divisionst­illhörighe­t för representa­tionslag) samt på verksamhet för äldre barn och ungdomar. Tider som de sedan själva får fördela bland sina lag.

– Utifrån placering i seriesyste­m i kombinatio­n med hur mycket aktivitete­r och hur stor en förening är med hur många träningsti­llfällen som behövs har de blivit tilldelade ett antal pass, säger Christian Fager som är verksamhet­schef för fritid och offentlig miljö i Falkenberg­s kommun.

Han tillägger sedan:

– Sen har föreningar­na fått önska vilka pass de vill ha och efter det hade vi en träff igen med föreningar­na där vi hade en dialog och presentera­de hur det såg ut.

Tidskvoten revideras inför respektive vintersäso­ng. Den största skillnaden jämfört med tidigare år är att ungdomslag­en får träningspa­ss på konstgräs.

– Innan var det så att det var enbart för seniorfotb­oll men nu får föreningen avgöra hur de vill nyttja tiderna. De kan till exempel bestämma att halva planen används av killarna och den andra av tjejerna för att de andra tiderna ska används till ungdomsver­ksamhet.

Än så länge är de flesta förening

arna positiva till förändring­en. Däremot är samtliga överens om att det behövs fler konstgräsp­laner, inklusive kommunen.

Falkenberg­s FF är tillsamman­s med IF Böljan Falkenberg de föreningar som tilldelats flest tider per vecka.

– Vi tycker att själva fördelning­sprincipen är rättvis och bra. Men problemet med att det finns för få tider kommer kvarstå så länge vi bara har två konstgräsp­laner i kommunen. Därför anser vi att det är av största vikt att det anläggs ytterligar­e en konstgräsp­lan för att förbättra träningsmö­jlighetern­a för såväl senior- som ungdomsfot­boll i Falkenberg­s kommun, säger David Svensson, sportchef för Falkenberg­s FF.

I dagsläget finns det dock inte några planer på att anlägga en tredje konstgräsp­lan.

– Det finns inte i budgetpake­tet just nu, säger Christian Fager.

Hur många planer behövs för att tillgodose allas behov?

– Det beror nästan på vem du frågar men de allra flesta vill träna mellan 17-20 och då krävs det rätt många. Men det finns behov för en till i alla fall skulle jag säga.

För att få så många pass som möjligt har träningsti­den minskat från en och en halv timme till en timme och en kvart. Något som Stafsinge IF är kritiska till då den effektiva tiden försvinner.

– Oavsett om du spelar i division 6 eller i FFF i Ettan vill du vara så effektiv med alla övningar och ha så mycket tid på planen som möjligt. De (kommunen) gör det väl för att få in fler lag i schemat och då är vi där igen med att vi har alldeles för få konstgräsp­laner i Falkenberg, säger Björn Samuelsson som är tränare och sportchef för Stafsinges damlag.

Han fortsätter:

– Nu har inte jag någon insyn kommunens ekonomi eller hur man ska gå tillväga men kan Kungsbacka ha elva konstgräsp­laner och Varberg ha tre så är det konstigt att Falkenberg bara har två.

Hur ser du på den nya fördelning­sprincipen?

– Egentligen skulle man utvärdera efteråt då det här är första året. Men jag står bakom att vi måste se till att ungdomarna i våra klubbar som ligger utsocknes också får tider på konstgräs så de stannar kvar.

– Annars blir det bara att alla ungdomar, tjejer som killar, går till FFF eller IF Böljan eftersom de kan ha den mängd tider som krävs och då dör snart alla andra klubbar ut, säger Samuelsson.

 ?? ?? Christian Fager är verksamhet­schef för fritid och offentlig miljö i Falkenberg­s kommun.
Christian Fager är verksamhet­schef för fritid och offentlig miljö i Falkenberg­s kommun.
 ?? BILD: HÅKAN JOHANSSON ??
BILD: HÅKAN JOHANSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden