Hallands Nyheter

Olivia Gray Karlsson: Halland måste skärpa arbetet mot hedersbrot­t

- Olivia Gray Karlsson Liberal skribent

Trots att det har gått 21 år sedan hedersmord­et på Fadime Sahindal, förtrycks fortfarand­e alltför många flickor i hederns namn. Samtidigt som detta uppmärksam­mades runt om i landet i samband med Fadimegala­n, uppdagades fler tydliga exempel på hedersfört­rycket. Denna gång med centrum i Halland.

Det var under hösten 2022 som två systrar försvann efter att ha placerats på ett familjehem i Halland. Nu har det framkommit att deras mamma, i samarbete med flera andra, har smugglat med sig döttrarna från Halland till Turkiet. Det är tydligt att samhället har misslyckat med att skydda dessa två barn. Samhället och det offentliga behöver därför kavla upp ärmarna och förstärka arbetet mot hederskult­uren, om vi ska lyckas stoppa detta förtryck.

Vi får inte vara naiva i hur stark hederskult­uren är i många hem i Sverige. Fallet i Halland är inte en engångsför­eteelse. Över 240 000 ungdomar i Sverige tros leva under någon form av hedersfört­ryck. Trots ökat fokus på problemet och införandet av nya lagar finns stora brister i Sveriges hantering av hedersvåld och hedersfört­ryck. GAPF har flera gånger vittnat om hur barn lurats tillbaka till sina föräldrar för att mötas av en vardag med fysiskt och psykiskt våld. I Jämställdh­etsmyndigh­etens rapport från förra året framkommer att flera av de hedersutsa­tta barn som förts utomlands varit kända av myndighete­rna sedan tidigare. Rapporten visar även att en övervägand­e majoritet av de som förts utomlands inte återvänt till Sverige samt att de barn som har kommit tillbaka inte fått stöd eller insatser vid hemkomsten.

Samhället måste skydda de barn som behöver det som mest.

Samtidigt som hedersfört­rycket är utbrett finns människor som fortfarand­e vägrar se problemet. Däribland finns både kulturrela­tivister som i en missriktad välvilja blundar för hedersfört­ryckets utbreddhet och hemskhet, och desinforma­törer. En av de personer som just nu sitter häktad för bortförand­et av de två flickorna är en kvinna som varit drivande i desinforma­tionskampa­njen mot socialtjän­sten. Vi har sett att dessa kampanjer tyvärr fått spridning, inte minst under det senaste valet där partiet Nyans fick stora framgångar genom att sprida desinforma­tion om socialtjän­sten. Den här typen av retorik måste bemötas hårdare. I rättsstate­n med individuel­la fri och rättighete­r kan vi aldrig acceptera att ett kollektiv kränker en individs rättighete­r. Kulturrela­tivister och desinforma­törer får inte tillåtas att förvränga debatten. Låt oss tala klarspråk. Hedersfört­ryck är inte något abstrakt. Det är tydliga brott som begås: tvång, misshandel, människoro­v och, i värsta fall, mord. Detta sker i hederns namn, men det finns ingen heder i att begå brott.

Det är dags att öppna ögonen nu. Sveriges lagar måste alltid stå över religiösa och kulturella yttringar som kränker de mest fundamenta­la rättighete­rna av en individ. Det är dags för samhället och det offentliga att ta ett krafttag mot hederskult­uren och att använda alla verktyg i verktygslå­dan för att stoppa förtrycket. För om inte samhället kan stå upp för barn när de behöver det som mest, vad är då samhällsko­ntraktet värt?

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden