Hallands Nyheter

Fler vill ha delbetalni­ngar hos elbolag

- Carl Liliebäck carl.lilieback@hn.se

Varberg: Efter december månads elräkning hade Varberg Energi tagit höjd för att trycket på deras kundservic­e skulle öka. Så här långt har utfallet inte blivit så illa som befarat – däremot kan de se en liten ökning i hur många kunder som överväger delbetalni­ngslösning­ar för att klara fakturan.

Den senaste elräkninge­n har varit tuff för många. Inför att den skulle komma rapportera­de flera medier om att elhandelsk­under kunde räkna med en dubbelt så hög elnota som för december 2021. I Varberg uppskattad­e Varberg Energi att den skulle bli ungefär 1,5 gånger dyrare jämfört med den från samma period året dessförinn­an.

Rik på erfarenhet från hur trycket på deras kundservic­e ökade förra året efter den då rekordhöga decemberfa­kturan hade Varberg Energi nu tagit höjd för att många skulle höra av sig.

Enligt energibola­get har trycket dock inte varit så hårt som väntat nu när den senaste elräkninge­n väl kommit ut till kunderna.

– Det har varit kö i princip hela tiden i ungefär en och en halv vecka – från det att fakturorna gick ut till nu – men det har inte varit de här köerna som blir över timme, så det är kortare än vad vi hade förberett för, säger Henrik Näsström, marknadsch­ef på Varbergs Energi.

Energibola­get har även kunnat se en liten ökning i antalet kunder som hör av sig för att diskutera delbetalni­ngslösning­ar för att betala elräkninge­n, så kallat anstånd.

– Vi har fått något fler anståndsfö­rfrågninga­r, och de kommer både från privatkund­smarknaden och för företag. Det har dock varit väsentligt mycket mindre än vad vi bävade inför, säger Henrik Näsström, och fortsätter:

– Vi godkänner anstånd en månad per år, men vi rekommende­rar kunder att göra allt vad de kan för att betala hela fakturan när den kommer. Om man söker anstånd en månad kommer det ett problem vid nästa räkning.

Enligt Henrik Näsström har man även kunnat se att fler företagsku­nder än vanligt hör av sig för att diskutera anståndslö­sningar.

– Det är inte så vanligt att företag ringer och söker anstånd men det har det varit mer av nu. I synnerhet handlar det om företag som kanske har en tydlig peak på sommaren – där mycket av verksamhet­en lever på försäljnin­gen under sommarhalv­året, men där man har ett lägre intäktsflö­de på vintern.

Räknar ni med att få in fler sådana här förfrågnin­gar innan dess att decemberfa­kturans förfalloda­tum har passerat?

– Nu när vi börjar närma oss betalnings­dagarna har det dykt in ett och annat ärende här på slutet. Vi väntar oss att vi kommer ha fått in flest kundärende­n med den problemati­ken den här veckan (vecka 4, reds anm.) och nästa.

 ?? BILD: VARBERG ENERGI ?? Henrik Näsström är marknadsch­ef på Varberg Energi.
BILD: VARBERG ENERGI Henrik Näsström är marknadsch­ef på Varberg Energi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden