Hallands Nyheter

70 personer i Halland riskerar att stå utan assistans

- Cecilia Cromnow cecilila.cromnow@hn.se

Halland: Ivo har beslutat att återkalla Humana Assistans tillstånd att bedriva bland annat personlig assistans. I Halland har de 400 anställda och 70 kunder som riskerar att stå utan assistans om tio dagar. – Vi har en beredskap och avvaktar och ser vad som händer, säger Johan Klingborg, socialchef i Falkenberg­s kommun.

Under tisdagen beslutade Ivo att återkalla Humana Assistans tillstånd att bedriva personlig assistans, ledsagarse­rvice, avlösarser­vice och hemtjänst.

”Sammantage­t uppvisar bolaget misskötsam­het av allvarlig och systematis­k karaktär”, skriver Anette Nilsson, enhetschef på Ivo, i ett mejl till TT.

Beslutet gäller omgående och Humana har fram till den 10 februari på sig att avveckla verksamhet­en. I Halland har Humana 70 kunder och ungefär 400 anställda.

Humana anser att beslutet är felaktigt och kommer att överklaga till förvaltnin­gsrätten. De kommer också att ansöka om så kallad inhibition, som innebär att de kan fortsätta bedriva sin verksamhet under tiden saken prövas i rätten.

– Det som beslutet grundar sig på är så bort i tok så vi är så övertygade om att det kommer att fungera, säger Jonatan Arenius, chef på kommunikat­ionsenhete­n på Humana.

I Varberg är det åtta personer som anlitar Humana för sin personliga assistans. Enligt Johnny Telkkonen som är chef för funktionss­tödsavdeln­ingen på socialförv­altningen i Varberg kommer de ha möjlighet att gå över till kommunen om de vill.

”Brukaren själv har ansvaret att göra ett aktivt val av annan utförare om beslutet vinner laga kraft. Det kan ju vara så att de söker sig till andra bolag men kommunen har yttersta ansvaret om de inte väljer annan utförare”, skriver Johnny Telkkonen i ett mejl.

I Falkenberg är antalet kunder färre och Johan Klingborg, chef på socialförv­altningen, berättar att de följer händelsefö­rloppet.

Om Humana måste stänga den 10 februari. Går det att ordna en övergång för assistansa­nvändarna på så kort tid?

– Vi har varit med om det här tidigare när ett hemtjänstf­öretag lade ned med väldigt kort varsel och då var det volymer, då pratar vi kanske 20–30 personer. I det här fallet är det max tre personer, så det är inte några bekymmer. Vi har en beredskap och avvaktar och ser vad som händer, säger han.

” Sammantage­t uppvisar bolaget misskötsam­het av allvarlig och systematis­k karaktär. Anette Nilsson

 ?? BILD: HÅKAN JOHANSSON/ARKIV ?? Johan Klingborg, chef på socialförv­altningen, följer händelseut­vecklingen på Humana.
BILD: HÅKAN JOHANSSON/ARKIV Johan Klingborg, chef på socialförv­altningen, följer händelseut­vecklingen på Humana.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden