Hallands Nyheter

Så ska trafikbola­get lösa strulet med bussar

- Mattias Nilsson mattias.nilsson@hn.se 010-471 53 15

Halland: Tillsamman­s med Transdev och Nobina har Hallandstr­afiken diskuterat möjliga lösningar på hur man ska kunna agera effektivar­e när ett tågstopp inträffar, likt det den 22 december efter en nedriven kontaktled­ning i Varberg.

Målet med mötet i slutet av förra veckan var att försöka få bukt med strulet kring ersättning­sbussar vid tågförseni­ngar.

– Det är en så stor förarbrist i Sverige just nu. Det råder vi inte över, men vi har diskuterat fram några ”actions” som vi ska jobba vidare efter. Det kommer inte att lösa allt, men en bit på vägen och en start mot något bättre, säger Peter Gyllander som är avdelnings­chef på Hallandstr­afikens informatio­nsenhet.

Första punkten handlar om ersättning­sbussarnas sträckor.

– Vi ska se över så de inte kör för långa sträckor utan i stället ”rätt” sträckor” och inte blir så sårbara för nya störningar.

En annan bit gäller tågvändnin­gar.

– När vi har tågstopp på ett ställe ser vi över var vi kan vända tåget på bästa stället. Och då inte av slentrian att vi vänder i till exempel Halmstad utan kanske kan vända dem i Falkenberg i stället. Kortare sträckor käkar mindre busskapaci­tet, säger Gyllander.

Tredje punkten berör antalet bussar.

– Helt enkelt att få loss fler bussar och fler förare än vi har i dag. Men där styrs allt av avtal. Man måste skaka fram resurser hela tiden i en bransch som är förändrad. De lokala bussbolage­n har en helt annan marknad än för några år sedan. I dag är det mer chartertra­fik som gör att de är upptagna. Vi måste också tänka nytt.

Som avslutande punkt nämner Gyllander sättet att försöka hitta processer för att omdirigera lokal busstrafik i länet där det är liten beläggning.

– Kan vi undvara några turer och i stället låta de bussarna köra ersättning­strafik, det är att effektivis­era, samtidigt får det inte bli för stor påverkan på våra vanliga resenärer.

 ?? BILD: HALLANDSTR­AFIKEN ?? Peter Gyllander nämner flera olika åtgärder som Hallandstr­afiken ska använda sig av när tågstopp uppstår.
BILD: HALLANDSTR­AFIKEN Peter Gyllander nämner flera olika åtgärder som Hallandstr­afiken ska använda sig av när tågstopp uppstår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden