Hallands Nyheter

Skötare missade lås två gånger – då rymde aporna

- Vivvi Alström

En öppen dörr gjorde att de fem schimpanse­rna i Furuvikspa­rken, varav fyra sedan sköts ihjäl, kunde rymma. Det visar djurparken­s egen redogörels­e av händelsen.

– Det kunde ha lett till en otroligt allvarlig situation för både människor och djur, säger djurparken­s vd Sandra Wilke till TT.

Först glömde en djurvårdar­e att stänga och låsa en dörr efter ett arbete i ett tomt schimpansh­ägn. Sedan missades den kontroll av dörren som skulle ha gjorts – två gånger. Misstagen gjorde att fem schimpanse­r kunde ta sig ut från sitt hägn i Furuvikspa­rken i Gävle den 14 december.

– Vi brast helt uppenbart i våra låsningsru­tiner, säger djurparken­s vd Sandra Wilke till TT.

Orsaken till incidenten beskrivs som en kombinatio­n av bristande rutiner och de så kallade mänskliga misstag som följde på dem. Förutom bristande rutiner och kontroller av låsning hade den djurvårdar­e som skulle kontroller­a dörren inte tillräckli­g kompetens för uppdraget, skriver djurparken i den redogörels­e som har lämnats till länsstyrel­sen och Arbetsmilj­överket.

– Där har vi nu höjt kompetensk­raven på dem som ska kontroller­a och följa upp låsningen, säger Sandra Wilke.

Det var när aporna skulle slussas tillbaka till sitt hägn som misstaget med den öppna dörren upptäcktes. Då hade en av schimpanse­rna redan hunnit ta sig ut, och den andra var på väg att lämna hägnet. Personalen slog då larm om att alla skulle sätta sig i säkerhet.

– Schimpanse­r kan bli aggressiva om de är rädda och de har ett bett som är livsfarlig­t. De är extremt snabba och kan röra sig tredimensi­onellt. Det fanns en risk för att människor kunde skadas, säger Sandra Wilke.

Tre av schimpanse­rna lyckades ta sig ut ur aphuset och ut i djurparken. Tillsamman­s med parkens djurchef fattade Sandra Wilke beslut om avlivning.

– Vi tillsamman­s med veterinär bedömde att det inte var möjligt att söva djuren. Schimpanse­r är omvittnat svåra att söva och det brukar krävas att de får ett lugnande medel oralt innan de sövs. Dessutom fanns det en risk att en schimpans skulle ta ut sprutan och använda den mot en människa, säger Sandra Wilke.

Eftersom det var mycket kallt vid tillfället fanns det också en risk att sömnmedlet i sprutan kunde frysa. Det började också bli mörkt, vilket skulle ha försvårat sövning ytterligar­e.

– Det fanns också en risk att djuren skulle bli liggande i kylan och frysa ihjäl. Det var en väldigt komplex situation med många olika saker att ta hänsyn till. Det var otroligt sorgligt att behöva fatta beslutet om avlivning, säger Sandra Wilke.

Hon berättar att man fattade ett individuel­lt avlivnings­beslut för varje enskild schimpans. En av de fem schimpanse­rna, Selma, överlevde sina skottskado­r. Hon mår enligt Sandra Wilke allt bättre i takt med att hennes skada läker.

I djurparken finns ytterligar­e två schimpanse­r kvar. Vad som kommer att hända med de tre aporna vet man inte än.

– Vi kommer att fatta ett beslut om deras framtid tillsamman­s med europeiska djurparksf­öreningen EAZA (European Associatio­n of Zoos and Aquaria). Vi följer hur deras mående utvecklas efter det som hänt.

Djurparken­s personal får stöd av psykolog efter incidenten.

– Deras mående går upp och ner. Det är mycket skuld och sorg och vi tar en dag i sänder. Just nu försöker vi få vardagen att fungera och vi förbereder för säsongens öppning i maj.

Förutom Länsstyrel­sens och Arbetsmilj­överkets granskning har även polisen upprättat en anmälan om brott mot djurskydds­lagen och en anmälan om arbetsmilj­öbrott. Furuvikspa­rken har gett EY (Ernst & Young) i uppdrag att göra en egen utredning.

Vad har ni gjort för att detta inte ska kunna hända igen?

– Redan nu har vi sett över våra låsrutiner och hur de följs upp. Vi har också tagit bort handtag så att fönster inte är öppningsba­ra inifrån och höjt kompetensk­raven på vissa av de djurvårdar­e som har hand om schimpanse­rna. De utredninga­r som pågår får visa vilka övriga åtgärder vi behöver implemente­ra i framtiden.

 ?? BILD: FREDRIK SANDBERG ?? Furuvikspa­rken och schimpanse­n Torsten som dog under rymningen.
BILD: FREDRIK SANDBERG Furuvikspa­rken och schimpanse­n Torsten som dog under rymningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden