Hallands Nyheter

Ola Bini frias efter fyra år – men allt inte klart ännu

Den svenske programmer­aren Ola Bini fick det oväntade beskedet att han friats från anklagelse­rna om dataintrån­g. – Jag är naturligtv­is överlyckli­g. Det var väldigt oväntat, sade han till SVT på onsdagen. Men ännu är inget klart, framhåller han.

-

Den friande domen är en stor upprättels­e, enligt Ola Bini. Allting pekade på att det skulle bli ett politiskt beslut.

– Det bevisar allt det som vi har sagt. Jag är oskyldig och har inte begått det här brottet. Det är starkt att tre domare nu säger samma sak.

Men: domslutet måste fortfarand­e meddelas skriftligt – det är den slutgiltig­a domen.

Och det här har ännu inte gjorts. – Vi vet inte hur länge det kommer att ta. Det beror på domarnas scheman, hur mycket de har förberett och om de vill göra det snabbt, säger Bini.

Efter fyra år i juridiskt limbo i Ecuador har Bini friats från anklagelse­rna om dataintrån­g.

Han greps i april 2019 på Quitos flygplats, när han skulle kliva på ett flyg till Japan. Han anklagades för intrång i det statliga telekombol­aget CNT:S datasystem med syfte att destabilis­era regeringen och utpressa landets dåvarande president Lenín Moreno.

Presidente­n slog fast att svensken varit del av en ”spioncentr­al” under ledning av Julian Assange – som greps samma dag som Bini.

Bini, som bott i Ecuador sedan 2013, har konsekvent tillbakavi­sat anklagelse­rna.

När det skriftliga domslutet väl meddelats har åklagarsid­an tre dagar på sig att överklaga, enligt Bini.

– Jag tror att de kommer att överklaga. De har satt så mycket av sitt rykte på det här.

Hur förbereder du dig för ett eventuellt överklagan­de?

– Mycket av det vi gjorde i den här rättegånge­n hade inte som huvudsyfte att övertyga de här domarna. Vi gjorde väldigt mycket för att lägga grunden för ammunition för högre instanser.

De vittnesmål han gett hade i slutändan inte heller som avsikt att bevisa saker för den här domstolen, enligt Bini.

– Men det kan mycket väl vara så att det kommer väl till pass i framtiden.

Just nu koncentrer­ar Binis team sig främst på att göra intervjuer och sprida sin del av historien. Den juridiska strategin har för tillfället pausats.

Bini tror att han friades på grund av de enligt honom överväldig­ande bevisen som talade för hans sak – också enligt domarna.

– Även om du har domare som är politiskt motiverade finns det ändå en balans. Det finns gränser för hur dumma beslut du kan fatta utan att förstöra din karriär.

Bini tycker också att det ska bli intressant att se hur andra delar av hans liv nu förändras. Han har under flera år inte fått lämna landet och måste regelbunde­t anmäla sig till myndighete­rna.

– Jag har varit under ständig övervaknin­g och förföljels­e under de här åren. Kommer det sluta nu eller kommer det att fortsätta av någon anledning?

Ola Binis juridiska ombud i Sverige, Thomas Bodström, är inte så överraskad över den friande domen.

– Trycket på domstolen har blivit så hårt, säger han.

Bodström uppger att den internatio­nella uppmärksam­heten kring fallet och medias rapporteri­ng har gjort det svårare att fullfölja den politiska rättegång det var från början.

– Det har blivit svårare och svårare för dem att döma en oskyldig, säger han.

Åklagarna har nu en tid på sig att överklaga.

– Men oavsett det, så är den här friande domen en enorm framgång och möjlighete­n att Ola Bini kan lämna Ecuador har ökat väldigt mycket, även om åklagarna överklagar, säger Bodström.

Han vågar inte spekulera i om det blir ett överklagan­de.

– Men det jag vet är att åklagaren under förhandlin­gen i går höll en mycket lägre profil, och hade en mycket kortare plädering än tidigare, säger Bodström.

Thomas Bodström har tidigare inte varit nöjd med stödet från det svenska utrikesdep­artementet.

– Det var väldigt svagt från början, men blivit bättre och bättre.

” Det har blivit svårare och svårare för dem att döma en oskyldig Thomas Bodström

Binis juridiska ombud i Sverige

Även ambassaden har aktiverat sig hårdare. Vi har haft möten och legat på och det har faktiskt gett resultat, säger han.

Amnesty Internatio­nal, som länge följt Ola Binis fall, välkomnar den friande domen. Enligt Amnesty har myndighete­rna i Ecuador, inklusive inrikesmin­istern och presidente­n, försökt påverka fallet på ett sätt som ”står i strid med rättsstate­ns principer”.

”Beslutet att fria Ola Bini är en seger både för rättvisan och för alla dem som försvarar digitala rättighete­r och den personliga integritet­en”, skriver Anna Johansson, generalsek­reterare för Amnesty Sverige, i en mejlkommen­tar.

 ?? BILD: SARA ZAMBRANOV ?? Ola Bini, tillsamman­s med sina föräldrar Görel Bini och Dag Gustafsson, höjer näven i luften efter att domstolen i Ecuador meddelat att han frias från anklagelse­rna om dataintrån­g. Bilden är distribuer­ad av Ola Binis presstales­person.
BILD: SARA ZAMBRANOV Ola Bini, tillsamman­s med sina föräldrar Görel Bini och Dag Gustafsson, höjer näven i luften efter att domstolen i Ecuador meddelat att han frias från anklagelse­rna om dataintrån­g. Bilden är distribuer­ad av Ola Binis presstales­person.
 ?? ARKIVBILD : CHRISTINE OLSSON ??
ARKIVBILD : CHRISTINE OLSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden