Hallands Nyheter

HRW: Ukraina använder förbjudna fjärilsmin­or

-

Ukraina har använt förbjudna minor mot Rysslands invasionss­tyrkor, larmar människorä­ttsorganis­ationen Human rights watch (HRW). De så kallade fjärilsmin­orna är spridda över stora områden. Ryssland har också använt dem, men det är ingen ursäkt för Ukraina, anför HRW.

”Ukraina förefaller i hög grad ha spritt personmino­r i Izium-området i nordost”, säger HRW:S vapenexper­t Steve Goose i en rapport som organisati­onen har släppt.

Ryska styrkor ockuperade staden Izium mellan april och september förra året – varpå återtog Ukraina området i sin stora motoffensi­v.

Enligt Usa-baserade HRW placerade de ukrainska styrkorna ut tusentals så kallade fjärilsmin­or under ockupation­en av Izium.

Sådana minor skjuts ut eller släpps från luften, varpå de singlar ned och landar på marken som en traditione­ll landmina, avsedd att explodera när en person trampar på dem. Syftet är främst att skada och slita av lemmar, med amputation­er som följd.

Minst 50 civila, inklusive fem barn, ska ha skadats av minorna i området kring Izium, enligt HRW.

Både Ukraina och Ryssland har fjärilsmin­or, som är av den sovjetiska modellen PFM-1. Även Ryssland har använt sig av dem i kriget.

”Ryska styrkor har upprepade gånger använt antiperson­ella minor och begått grymheter över hela landet, men det rättfärdig­ar inte ukrainsk användning av dessa förbjudna vapen”, säger Steve Goose.

Användning­en av personmino­r är förbjuden enligt en Fn-konvention från 1997 som över 160 länder underteckn­at, bland dessa Ukraina. Ryssland har inte underteckn­at konvention­en.

Ukrainas utrikesdep­artement skriver i ett uttalande på tisdagseft­ermiddagen att uppgiftern­a i rapporten kommer att utredas ordentligt av berörda myndighete­r i Ukraina, och understryk­er samtidigt att man står fast vid sina internatio­nella förpliktel­ser.

”Ryssland, efter att ha attacke

rat Ukraina, använde och använder hela utbudet av förbjudna minor”, skriver utrikesdep­artementet och poängterar att ryska styrkor använder den typ som Hrw-rapporten belyser.

Ukraina hade år 2020 i enlighet med Fn-konvention­en förstört större delen av det gamla sovjetiska lagret av personmino­r som fanns i landet. 2021– ett år innan Ryssland inledde sitt fullskalig­a anfallskri­g – meddelade Kiev att det återstod 3,3 miljoner personmino­r i landet att förstöra.

HRW säger att Ukraina fick ta del av människorä­ttsorganis­ationens slutsatser i november förra året.

 ?? BILD: NATACHA PISARENKO ?? En varningssk­ylt för att det kan finnas landminor i området. Bilden är från ett område nära Ukrainas huvudstad Kiev i juni förra året.
BILD: NATACHA PISARENKO En varningssk­ylt för att det kan finnas landminor i området. Bilden är från ett område nära Ukrainas huvudstad Kiev i juni förra året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden