Hallands Nyheter

31-åriga Tuti en av allt fler halshuggna

- Henrik Samuelsson

Till slut tröttnade Tuti Tursilawat­i på ständiga våldtäkter och misshandel. Hon slog tillbaka, med sådan kraft att arbetsgiva­ren dog.

Åtta år senare halshöggs hon, dömd för mord – ett av allt fler fall i Saudiarabi­ens ”dödsstraff­smaskin”, som människorä­ttsgrupper uttrycker det.

Sedan kung Salman och hans son Mohammed bin Salman tog över styret i diktaturen avrättas nästan dubbelt så många varje år i Saudiarabi­en. Det visar statistik som människorä­ttsgrupper­na Reprieve och ESOHR sammanstäl­lt.

Saudiarabi­en har länge varit ett av världens flitigaste länder i att ta livet av sina dömda brottsling­ar. Perioden 2010–2014 avrättades i snitt nästan 71 personer per år. Från 2015, då det nya styret kom, ligger snittsiffr­an på uppemot 130 per år.

– Varje punkt i vår rapport är en människas liv som tagits, kommentera­r Reprieve-chefen Maya Foa.

– ”Dödsstraff­smaskinen” tuggar i sig barn, demonstran­ter, utsatta kvinnor som jobbar i folks hem, ovetande knarkkurir­er och människor vars enda ”brott” är att de har förbjudna böcker eller talar med utländska medier.

Ett typiskt fall var Tuti Tursilawat­i från Indonesien, en av miljoner unga kvinnor och män från övriga Asien som kommer till Arabiska halvön som tjänstefol­k och grovarbeta­re. Hon var i 25-årsåldern då hon 2009 började som piga i den saudiska staden Taif.

Två år senare dömdes hon för mord. I rättegånge­n berättade hon att mannen i huset upprepade gånger hade våldtagit och misshandla­t henne. Till slut fick hon nog och slog tillbaka.

Mannen dog, och domstolen såg inte några förmildran­de omständigh­eter. ”Den 29 oktober 2018, efter åtta år i fängelse, avrättades Tuti genom halshuggni­ng”, skriver Reprieve och ESOHR i sin rapport.

 ?? BILD: ATHIT PERAWONGME­THA ?? Den saudiske ledaren Mohammed bin Salman. Arkivbild från ett toppmöte i Thailand i november i fjol.
BILD: ATHIT PERAWONGME­THA Den saudiske ledaren Mohammed bin Salman. Arkivbild från ett toppmöte i Thailand i november i fjol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden