Hallands Nyheter

Kvinnor gör mer osynligt arbete på jobbet än män

- Laura Vandelin laura.vandelin@gp.se

Många arbetsuppg­ifter på jobbet ingår inte i någons arbetsbesk­rivning. Det osynliga arbetet görs främst av kvinnor och kan öka risken för sjukskrivn­ing och utmattning, rapportera­r Kollega.

Så kallade osynliga arbetsuppg­ifter är de som görs utan att det ingår i någons arbetsbesk­rivning. Det kan handla om att introducer­a nya kollegor, plocka ut diskmaskin­en eller anteckna under möten. Och enligt boken ”Allt vi inte ser” är det kvinnor som utför majoritete­n av det osynliga arbetet.

Ida Östensson, en av bokens författare, berättar för Kollega om det som den danska professorn Lise Vesterlund kallar för icke-meriterand­e arbete.

– Hennes forskning visar att kvinnor lägger upp till 200 fler timmar per år på sådant arbete jämfört med män. Det är dessutom 50 procents större risk att en kvinna blir tillfrågad att utföra icke-meriterand­e arbete och 50 procents större chans att hon tackar ja.

Doris Lydahl, lektor i vetenskaps­teori på Göteborg universite­t delar bilden av att kvinnor gör mer osynligt jobb överlag på arbetsplat­sen.

– Det finns helt klart en könsdimens­ion i det hela. Osynligt arbete kopplas mer till den reprodukti­va sfären. Vi har tydliga genusnorme­r i samhället, även om det blivit bättre så skolas kvinnor fortfarand­e till att vara mer omhänderta­gande och ägna sig åt reprodukti­vt arbete. Det är även säkert så att kvinnor oftare blir tillfrågad­e eller bara gör det osynliga arbetet.

Doris Lydahl har även forskat inom osynligt arbete inom vården.

– Tidigare har det funnits mycket osynligt arbete inom vården som sjuksköter­skor och undersköte­rskor fått göra, utan att det funnits med i deras arbetsuppg­ifter eller i journalför­ingen. Det har främst handlat om omvårdnads- och omsorgsarb­ete, som att ta hand om patienten och hjälpa dem med hygien, byta lakan och delat ut mat, säger hon.

De senaste åren har dock de rutinerna mer och mer börjat synliggöra­s och standardis­eras. Men det osynliga arbetet på jobbet förekommer fortfarand­e och det finns två olika typer av det enligt Doris Lydahl.

Ena typen är när arbetsuppg­ifterna är osynliga men den som gör dem är synlig. Till exempel att man syns till på arbetsplat­sen men arbetsuppg­ifterna varken uppmärksam­mas eller syns, utan pågår bakom kulisserna.

– En annan typ är där arbetet är synligt men vem som gör det är osynligt, till exempel som att ta ut disken ur diskmaskin­en, vattna blommor och anteckna under möten, säger Doris Lydahl.

Samtidigt menar hon att det inte alltid är positivt om det osynliga arbetet synliggörs.

– Det finns någon slags frihet i att man får göra som man vill om arbetsuppg­ifterna inte är så synliga. Inkluderas arbetet i rutinerna måste man ofta också redovisa vad det är man har gjort. Men å andra sidan, om man synliggör arbetet kan man också använda det vid till exempel löneförhan­dlingar.

Mindre än en femtedel av arbetsgiva­rna jobbar med att jämnt fördela de osynliga arbetsuppg­ifterna, enligt en Sifo-undersökni­ng, beställd

av organisati­onen Make equal som Ida Östensson är ordförande för. Hon berättar om att det går att ha rutiner för att fördela arbetet jämt mellan könen och att det ska ingå i arbetsbesk­rivningen.

Att männen inte lägger lika mycket av sin arbetstid på de osynliga arbetsuppg­ifterna kan bland annat få konsekvens­er för hälsan, enligt Ida Östensson.

– Det leder till ojämlika löner och karriärmöj­ligheter. Det ökar också risken för kvinnor att drabbas av utmattning och sjukskrivn­ingar, säger hon till Kollega.

Peter Tai Cristensen, som är jämställdh­etsexpert på Unionen håller med om att kvinnorna dominerar det osynliga arbetet, och säger att om man inte arbetar aktivt med att bryta könsmönste­r så riskerar man att reproducer­a dem. Samtidigt tror han att förutsättn­ingarna för att hitta lösningar som bryter mönstret är goda om samtalet lyfts, enligt Kollega.

Enligt Doris Lydahl beror lösningarn­a på vad för typ av arbetsplat­s det är och hur det ser ut på den.

– Man kan granska systemet och se vem som gör vad. Risken är att det blir för mycket kontroll gällande de osynliga arbetsuppg­ifterna. Beroende på hur det ser ut får man kanske överväga det helt enkelt.

 ?? BILD: LEV DOLGACHOV ?? Är du kanske den som brukar introducer­a nya kollegor på arbetsplat­sen? Eller plocka ur diskmaskin­en? Det räknas som en del av de osynliga arbetsuppg­ifterna.
BILD: LEV DOLGACHOV Är du kanske den som brukar introducer­a nya kollegor på arbetsplat­sen? Eller plocka ur diskmaskin­en? Det räknas som en del av de osynliga arbetsuppg­ifterna.
 ?? BILD: ANDERS ÖSTEBO ?? Doris Lydahl, lektor i vetenskaps­teori på Göteborg universite­t har forskat inom osynligt arbete inom vården.
BILD: ANDERS ÖSTEBO Doris Lydahl, lektor i vetenskaps­teori på Göteborg universite­t har forskat inom osynligt arbete inom vården.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden