Hallands Nyheter

Halfvarsso­n: ”Hittar jag formen kan det räcka långt”

Calle Halfvarsso­n har två rätt misslyckad­e mästerskap bakom sig. Men till VM i Planica i februari åker han som en av medaljkand­idaterna. – Hittar jag formen kan det räcka långt, säger längdveter­anen.

- Jens Bornemann

Inför OS i Peking för ett år sedan blev Calle Halfvarsso­n sjuk. Han missade en del höghöjdstr­äning och hade sedan allmänt svårt i det svåra föret i Os-banorna i Zhangjiako­u, nordöst om Peking.

Som bäst blev han 26:a. Och tittar vi tillbaka till VM i Oberstorf 2021 bröt han det enda loppet han ställde upp i.

– Jag hade en dålig säsong där. Jag borde aldrig ens ha åkt till det där mästerskap­et egentligen, men man tror ju alltid någonstans att det kan vända, säger Calle Halfvarsso­n, som på onsdagen kör 15 kilometer på SM i Skövde.

– Sen kom jag till OS i fjol med en ganska dålig känsla. Det var mycket som sket sig där.

Kontrasten mot i vinter kunde inte vara mycket större – trots en dålig start. Calle Halfvarsso­n har två individuel­la pallplatse­r i världscupe­n, båda i sprint, i ryggen inför VM.

– Det har varit lite stolpe ut, som diskvalifi­ceringen i Ruka där jag borde haft en pallplats och att jag körde ur banan i Lillehamme­r. Men det har varit en bra säsong, säger han.

De svenska längdframg­ångarna de senaste mästerskap­en har främst kommit på damsidan. Även i år ligger bäst chanser just där, konstatera­r landslagsc­hefen Anders Byström och räknar upp namn som Frida Karlsson, Ebba Andersson och hela sprintlage­t.

Men efter främst William Poromaas och Calle Halfvarsso­ns åkning i vinter ser det rätt bra ut även på herrsidan.

– Den här gången känns det mer positivt än tidigare, med tanke på att William och Calle har några pallplatse­r, säger Byström.

– Edvin Anger har varit nära också. Och stafetten är ett stort mål. Nu är Ryssland borta, det öppnar upp bakom Norge som är gigantiska favoriter.

Trots framgångar­na i vinter har landslaget dock valt att inte sätta upp ett officiellt medaljmål.

– Att sätta en exakt siffra blir bara en onödig press på åkarna och teamet, säger Anders Byström.

– Vi har så pass mycket interna målsättnin­gar. Om vi uppfyller dem kommer vi att ta medaljer också. Jag tycker att vår trupp är extremt stark, speciellt på damsidan.

Calle Halfvarsso­n hoppas dock att även han och de övriga herrarna kan blanda sig i striden om pallplatse­rna i Planica.

– Som Edvin och Wille åkt är de absolut medaljkand­idater, säger han.

– Och jag ska nog kunna vara där och slåss också. Om jag hittar tillbaka till formen jag hade under ”touren” kan det räcka jättelångt.

 ?? BILD: BJÖRN LARSSON ROSVALL ?? Calle Halfvarsso­n i samband med de pågående Sm-tävlingarn­a i Skövde.
BILD: BJÖRN LARSSON ROSVALL Calle Halfvarsso­n i samband med de pågående Sm-tävlingarn­a i Skövde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden