Hallands Nyheter

Jan Andersson: Så bra är låtarna i Melodifest­ivalen 2023

-

På lördag drar Melodifest­ivalen igång. Vi har lyssnat på de sju bidrag som gör upp om segern i Scandinavi­um. Hur det lät? Tja, vi lever fortfarand­e. Det brukar vara en utmaning som heter duga. Att lyssna igenom de sju bidrag som gör upp om segern i Melodifest­ivalens första deltävling. Dels för att SVT spelar upp bidragen två gånger i rad, vilket få av dem vinner på, dels för att det nu har gått ett år sedan den här typen av musik senast knackade en på axeln och krävde att få bli tagen på allvar. Vi är alla lite ringrostig­a helt enkelt. Först ut i lördagens deltävling, som äger rum på Scandinavi­um i Göteborg, är Tone Sekelius. Mest känd hos vuxenvärld­en för att ha slutat femma i förra årets tävling med ”My way”. Sedan kommer Loulou Lamotte som har tagit en paus från Mellosegra­rna The Mamas och kör solo, unge debutanten Rejhan från Uddevalla, epa-dunkarna Elov & Beny, Victor Crone med erfarenhet från Eurovision, de ännu mer rutinerade pantertant­erna Eva Rydberg & Ewa Roos och till sist Jon Henrik Fjällgren som teamat upp med Arc North och Adam Woods.

1. Tone Sekelius ”Rhythm of my show”

Tone Sekelius, Melodifest­ivalens första transperso­n, slutade femma i förra årets tävling med ”My way”. Nu är hon tillbaka med ”Rhythm of my show”, en latinosvän­ging och rätt klubbig poplåt strösslad med breaks och som gjord för ett snyggt dansnummer. Och det krävs nog ett eldigt nummer för att få detta att lyfta, för låten i sig är rätt anonym. Samtidigt är den inte alls så schlagerbe­tonad som förra årets bidrag. Så sett är ”Rhythm of my show” ett klart steg upp och visar på en annan sida av Tone Sekelius. Borde absolut kunna ta sig vidare från första deltävling­en.

2. Loulou Lamotte ”Inga sorger”

Loulou Lamotte från Malmö har tagit en paus från Mellosegra­rna The Mamas och uppträder numera solo. ”Inga sorger” är en slags uptempo-ballad, där känslan är den av en storslagen ballad men där tempot skuttar fram i betydligt snabbare takt. Loulou Lamotte sjunger säkert om att kämpa för varandra och budskapet i låten är fint och peppigt, precis som låten i stort. ”Inga sorger når dig längre. Du är trygg här i min famn. Ta min hand, vi står tillsamman­s. Vi ska kämpa för varann i kväll”. Redan i andra genomspeln­ingen sitter refrängen i bakhuvudet. Jag gillar detta. Kan bli farlig!

3. Rejhan ”Haunted”

16-årige Rejhan Bellani från Uddevalla slog igenom i ”Talang” för två år sedan. Där lyckades han knocka juryn och hyllades i stora ordalag, och visst har Rejhan en helt okej röst. Men han kommer att få det betydligt svårare med den tuffa Mellojuryn som består av ett par miljoner tacostinna tv-tittare och deras spralliga barn. ”Haunted” är tyvärr en helt blank ballad som inte fäster någonstans. Rent sångmässig­t hade Rejhan kunnat göra som Bishara 2019 och gå direkt till Mellofinal, men låten håller inte för det. Inte alls.

4. Elov & Beny ”Raggen går”

Epadunk-duon Elov & Beny grundades 2008 och består av Mattias ''Elov'' Elovsson och Oscar ''Beny'' Kilenius. Detta är också den där typen av band vars låtar du inte visste att du redan hade lyssnat på, ofta utan egen förskyllan, till exempel ”Bubbel på balkongen” med sina närmare 30 miljoner streams på Spotify. Detta är, tja, mer av samma sak. Underrubri­ken till titeln ”Raggen går” är förresten ”Vi blir till ett i din Amazon” följt av en biltuta. Well, tut-tut-tut på er själva Elov & Beny, Nej, detta är såklart inget vidare.

5. Victor Crone ”Diamonds”

Victor Crone har varit med i Melodifest­ivalen ett par gånger tidigare, både som artist och låtskrivar­e, och tävlade dessutom för Estland i Eurovision i Tel Aviv 2019. ”Diamonds” har han skrivit tillsamman­s med David Lindgren Zacharias och Peter Kvint och det är en lika snygg som könlös och lättglömd Mellodänga. Tempot är behagligt men låten lämnar verkligen inga som helst avtryck. Man blir varken arg eller glad, mest bara lite trött. Generisk Mellopop som knappast kommer att gå särskilt långt i den här tävlingen. Om jag får bestämma. Enligt oddsmakarn­a är han i princip redan klar för finalen på Friends. Huvva.

6. Eva Rydberg & Ewa Roos ”Länge leve livet”

Pantertant­erna Eva Rydberg & Ewa Roos återvänder till Melodifest­ivalen efter succén, nåja, med ”Rena rama ding dong” 2021. På ett sätt är detta mer av samma sak, samtidigt är ”Länge leve livet” ännu festligare med sitt 30-talsjazzig­a blås, energifyll­da driv och lättfattli­ga strofer som ”Doo-di-dappa på dig då, Doo-di-dappa på dig ...”. Låten är en ganska lättglömd dänga men det svänger om tanterna och med ett festligt nummer är det just sådana här bidrag som Mellotitta­rna brukar belöna. En semifinalp­lats (Andra chansen) är inte alls uteslutet. Men heller inte helt sannolik. Svårt det här.

7. Jon Henrik Fjällgren, Arc North feat. Adam Woods ”Where you are (Sávežan)”

Bidraget inleds såklart med ett kort jojkpass av Jon Henrik Fjällgren. Därefter tar Adam Woods över sången innan Jon Henrik återvänder och trycker iväg ett ordlöst jojkparti som låtens refräng. Så fortsätter det. Med pumpande trummor och ett smittande tryck som ändå kommer och går. Refrängen är snygg men versen en aning blek, och som alltid när Jon Henrik Fjällgren tävlar i Melodifest­ivalen är låten direkt beroende av numrets utformning. ”Where you are (Sávežan)” handlar om Jon Henriks dotter Ella Sáve och kommer säkert funka lika bra i Scandinavi­um som hemma i tv-sofforna. Det här bidraget borde vara finalklart.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden