Hallands Nyheter

Nya svenska gruvor bra för ekonomin, klimatet och de mänskliga rättighete­rna

-

Gruvnäring. Nyligen meddelade statliga LKAB att man utanför Kiruna hittat Europas hittills största fyndighet av sällsynta jordartsme­taller. Detta är goda nyheter, av flera olika skäl. Det är bra för svenska jobb och svensk ekonomi. Nya gruvor innebär nya jobb och skatteintä­kter, liksom stora exportinko­mster. Det är bra för miljön och klimatet. Dessa sällsynta metaller är en förutsättn­ing för den pågående gröna omställnin­gen. Och slutligen är det faktiskt också bra för demokratin och de mänskliga rättighete­rna på global nivå. I dag är EU beroende av import för dessa metaller från främst Kina, men även andra icke-demokratie­r. Att neka EU tillgång till dessa kan användas som ett geopolitis­kt vapen av skurkstate­r när de inte vill att EU ska lägga sig i deras brott mot folkrätten och mänskliga rättighete­r.

Allt detta förutsätte­r dock givetvis att vi faktiskt beviljar och startar upp nya gruvor. Med nuvarande regering finns det inget skäl till oro. Detta är dock ett tidskrävan­de projekt som kommer genomföras över flera mandatperi­oder. Kan vi lita på att en eventuell framtida rödgrön regering inte sätter stopp? Miljöparti­et är tydligt gruvfientl­iga, och lyckades i regeringss­tällning skjuta upp tillstånde­t för en ny järngruva utanför Jokkmokk

i mer än 7 år. Kan vi lita på att de inte kommer göra det samma i Kiruna? Mp-mentalitet­en att gruvbrytni­ng alltid ska ske ”någon annanstans” riskerar att fördröja den gröna omställnin­gen, hotar svensk välfärd, och kommer minska våra möjlighete­r att stå upp för demokrati och mänskliga rättighete­r globalt. Kan Socialdemo­kraterna garantera att man vid ett eventuellt framtida, maktskifte kan hålla MP på mattan? Eller kan man för maktens skull tänka sig låta MP sätta krokben för svensk gruvnäring på samma vis som man gjorde med kärnkrafte­n? Erik Hellsborn (SD) riksdagsle­damot

 ?? ARKIVBILD: CARL-JOHAN UTSI ?? Nya gruvor innebär nya jobb och skatteintä­kter, liksom stora exportinko­mster, skriver insändarsk­ribenten.
ARKIVBILD: CARL-JOHAN UTSI Nya gruvor innebär nya jobb och skatteintä­kter, liksom stora exportinko­mster, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden