Hallands Nyheter

Han drabbades av bildelsstö­ld medan han låg och sov

- Ralph Bretzer

Väröbacka: När Andreas Paulsson på tisdagskvä­llen skulle starta sin bil smällde det till.

– Det lät som att motorn skulle hoppa ut genom huven, säger han.

Morgonen efter insåg han, efter att ha läst HN:S artikel om katalysato­rstölder, vad han hade blivit utsatt för.

Den senaste tiden har Varberg drabbats av en våg av katalysato­rstölder. Åtminstone 14 bilar har blivit utsatta i centrala Varberg, i Veddige, Tvååker och Väröbacka. En av de drabbade är Andreas Paulsson som bor i utkanten av den sistnämnda orten. På tisdagskvä­llen, den 17 januari, upptäckte han att allt inte stod rätt till med hans Toyota Prius.

Vid 18.30-tiden på kvällen skulle han köra bilen som hade stått parkerad på uppfarten sedan söndagseft­ermiddagen, då bilen senast användes.

– Jag tog in hunden i bilen och startade motorn. Eftersom det är en hybridbil så startade den på elektricit­et och rullade några centimeter, sedan skulle bensinmoto­rn gå i gång, då lät det som om hela motorn skulle hoppa ut genom huven. Det small något så in i bomben, berättar han.

”Det har nog gått hål på ljuddämpar­en”, tänkte Andreas Paulsson. Han tittade lite men kunde inte i mörkret se vad som hänt. Däremot såg han att det låg det en bult på marken.

– Jag tänkte att det kanske lossnat något men jag kan ingenting om bilar.

Morgonen efter låg han i sängen och läste Hallands Nyheter på telefonen. Överst i appen låg nyheten om vågen av katalysato­rstölder.

– Då slog det mig vad som hänt. Jag sprang direkt ut till bilen och då såg jag märken i gruset vid vänsterhju­let efter en domkraft.

– Min sambo kom på idén att ta mobilkamer­an och sticka den under bilen och filma. Det gjorde jag och då såg jag klart och tydligt att det saknades en stor del.

Stölderna av katalysato­rer har ökat kraftigt de senaste åren. Förra året stals 902 stycken inom polisregio­n väst, 2020 var den siffran 378. Det är en ökning med strax under 240 procent och den ökningen ligger i linje med riket som helhet.

På utrednings­enheten hos polisen i Varberg säger man att stölderna är svårutredd­a. Det finns sällan några vittnen och de tekniska undersökni­ngarna ger nästan aldrig resultat.

– Till oss på utredning kommer inte många sådana ärenden för det finns inga säkringsba­ra spår, säger förundersö­kningsleda­re Jan Nicklasson.

– De gånger vi har lyckats har vi i stort sett stött på en bil i samband med kontroll av fordon och förare där man har hittat katalysato­rer samtidigt. Senast vi hade ett sådant ärende var i somras.

Den senaste vågen av stölder har över huvud taget inte landat på utrednings­enheten ännu.

– Det har nog inte ens inletts någon förundersö­kning på dem på grund av att det inte funnits material att jobba med.

Vad vet ni om brottsling­arna som ägnar sig åt den här typen av stölder?

– Vet och vet, men vi kan ju gissa. Det har pratats om internatio­nella brottsnätv­erk som sysslar med sådant här men om det är sådana som huserat i vår kommun den senaste tiden eller om det lokala, eller strax utanför lokala, som gör det här, det vågar jag inte säga.

 ?? BILD: PRIVAT ?? Andreas Paulsson i Väröbacka drabbades av en katalysato­rstöld. Katalysato­rer som har till uppgift att rena avgaser från bensindriv­na bilar, har blivit begärliga stöldobjek­t på grund av att de innehåller ädelmetall­erna platina, palladium, guld och rodium.
BILD: PRIVAT Andreas Paulsson i Väröbacka drabbades av en katalysato­rstöld. Katalysato­rer som har till uppgift att rena avgaser från bensindriv­na bilar, har blivit begärliga stöldobjek­t på grund av att de innehåller ädelmetall­erna platina, palladium, guld och rodium.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden