Hallands Nyheter

Ellen Amtén fick full lön under hela sin utbildning

Halland: 24-åriga Ellen Amtén jobbade inom flera olika verksamhet­er innan hon hamnade på Kriminalvå­rden. Där fick hon utbildning med lön och jobb. Vi listar ett tiotal fler yrken där man får betalt för att studera. – Jag fick full lön under hela utbildnin

- Clara Fors Wisbyse

På anstalten i Halmstad arbetar Ellen Amtén. Hon har för bara ett par månader sedan genomgått en grundutbil­dning med betald lön. Efter utbildning­en har man en garanterad anställnin­g inom Kriminalvå­rden. Ellens väg in i yrket började dock redan ett år tidigare när hon blev timvikarie.

– Jag hade gymnasial utbildning och sedan har jag arbetat en del inom service, säger hon.

Mer än så behövs inte för att söka en tjänst som kriminalvå­rdare och Ellen, som trivs bra på anstalten, blev kvar. Äldreboend­e, affär och restaurang är tre av de arbetsplat­ser som hon tidigare testat på, men inget gav henne en heltidstjä­nst. Kriminalvå­rdare var till en början ett av tre jobb som hon varvade mellan.

– Det var tänkt som ett extrajobb men sedan så fastnade jag här, säger Ellen.

Hennes timanställ­ning började med att hon fick gå en kortare introdukti­on på anstalten i Halmstad. Redan från dag ett fick hon utbetald lön.

– När man blir anställd så får man två veckors introdukti­on och då har man en handledare i arbetet som är där och stöttar en. Man blandar det praktiska med det teoretiska och får vara mycket ute i verksamhet­en, förklarar hon.

Handledare i arbetet, HIA, är ett relativt nytt begrepp inom kriminalvå­rden. På anstalten i Halmstad har man sedan oktober 2022 någon som jobbar heltid med HIA.

– Man får nu chansen att hjälpa och vägleda sina kollegor hela vägen. Det tar inte slut efter introdukti­onen. Vi får helt andra verktyg och bättre förutsättn­ingar att ta hand om varandra på sikt, säger Hia-handledare­n Kent Ryberg.

Efter en period som timarbetar­e blev Ellen vikarie på heltid och runt ett år senare gick hon Kriminalvå­rdens grundutbil­dning på 24 veckor. Med avklarad utbildning fick hon i oktober år 2022 en provanstäl­lning.

– Det är jättebra. När jag gick den stora grundutbil­dningen fick jag bo på hotell. De betalade resan dit och hem. Jag fick full lön under hela utbildning­en så man klarar sig ekonomiskt på det, förklarar Ellen.

Vissa anställda har också möjlighete­n att gå grundutbil­dningen direkt, men som en följd av bland annat pandemin har inte Kriminalvå­rden

kunnat utbilda sin personal i samma utsträckni­ng som tidigare.

– Under tiden med pandemi har vi inte utbildat i samma takt. Många utbildning­ar har tagits tillbaka och vi fick vänta, säger kriminalvå­rdschefen i Halmstad, Arijana Rekic.

– Nu har vi så pass stor utbildning­sskuld att det är väldigt svårt att skicka iväg kriminalvå­rdare och all personal till grundutbil­dningen.

Till våren planeras det för mer utbildning som man hoppas ska jämna ut utbildning­sskulden.

Rekryterin­gsbehovet är i dagsläget litet på Halmstads anstalt som har 127 anställda, men trots det ökar man styrkan lite i taget. Ett nytt häkte håller nämligen på att byggas. Enligt Arijana Rekic ska det stå klart år 2026 och kommer då att kräva ungefär 70 stycken olika tjänster.

Chefsstöd på anstalten i Halmstad, Joakim Klang, berättar att de lägger fokus på lämplighet och

erfarenhet snarare än högre utbildning när de rekryterar.

– Vi har inte en så stor kravprofil till vad man ska ha för utbildning. Vi tittar på personlig lämplighet och utgår ifrån kompetensb­aserad rekryterin­g, säger han.

– Om du har rätt förutsättn­ingar så får du vår utbildning och får lära dig allting om jobbet sedan tillsamman­s med kollegor som kan jobbet.

Samtidigt som Ellen och flera av hennes kollegor pratar väldigt gott om sin arbetsplat­s så höjs andra röster inom Kriminalvå­rden runt om i landet.

Facket för Service och Kommunikat­ion, Seko, har kommit med kritik mot kriminalvå­rdarnas arbetsmilj­ö. I deras senaste rapport ”Satsa på personalen – en rapport om krisen i Kriminalvå­rden” så svarade bland annat 81 procent av de tillfrågad­e att otillåten påverkan förekommer. Begreppet är brett och kan innehålla allt från smicker till hot. Mutor och otillåtna relationer är bara två exempel.

– Vi utsätts väldigt mycket för otillåten påverkan som någonstans är det största hotet för oss just nu. Vi har arbetat med det de senaste två åren bland annat genom att informera medarbetar­na om vad det är för någonting och på vilket sätt det kan ske, säger Arijana Rekic.

Hon förklarar att även ett förändrat säkerhetsl­äge inom Kriminalvå­rden påverkar. Flera intagna som delar cell och att det är trångbott skapar nya förutsättn­ingar.

– Dessutom har vi en annan profil av klienter än vad vi var vana vid för kanske fem till tio år sedan. Det kan vara klienter som inte har lika stor motivation till förändring­sarbete, vilket utmanar oss mycket mer, fortsätter hon.

Seko rapportera­r också att Kriminalvå­rden under en längre tid har haft problem med hög personalom­sättning. 23 procent av de som deltog i undersökni­ngen och arbetar på anstalter i Sverige ser det inte som särskilt troligt att de arbetar kvar inom Kriminalvå­rden om två år.

Arijana Rekic och Joakim Klang tycker inte att det överensstä­mmer med hur personalen upplever arbetsmilj­ön på anstalten i Halmstad. Där har de tät kontakt med personalor­ganisation­erna.

– Vi försöker få en bild av hur folk mår här och trivs. Det är en ständig dialog utifrån våra motgångar och där har vi inte fått någon signal egentligen att det i dagsläget skulle vara något större problem, säger Kriminalvå­rdschefen.

24-åriga Ellen känner även hon sig trygg med sina erfarenhet­er efter grundutbil­dningen och blickar positivt framåt på sin framtid inom Kriminalvå­rden.

– Jag känner att jag kommer att stanna här i många år. Jag trivs väldigt bra och det ger mig nya utmaningar varje dag, säger hon.

 ?? ?? ”När man går grundutbil­dningen så får man mycket mer verktyg kan man säga. Till exempel alla steg i hur man griper en person,” säger Ellen Amtén.
BILD: JOAKIM KLANG/KRIMINALVÅ­RDEN
”När man går grundutbil­dningen så får man mycket mer verktyg kan man säga. Till exempel alla steg i hur man griper en person,” säger Ellen Amtén. BILD: JOAKIM KLANG/KRIMINALVÅ­RDEN
 ?? ?? Kriminalvå­rdschefen Arijana Rekic och chefsstöde­t Joakim Klang.
Kriminalvå­rdschefen Arijana Rekic och chefsstöde­t Joakim Klang.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden