Hallands Nyheter

Utredning av knivmord är på väg att bli klar

- Joakim Kullberg joakim.kullberg@hn.se 010-471 51 92

Halland: Förundersö­kningen om mordet och mordförsök­et på Karl XI:S väg i Halmstad i mitten på augusti är på väg att bli klar. Åklagare Ginger Johansson räknar med att färdigstäl­la allting inom några veckor och säger att man har en bra bild över vad som hände på platsen.

Larmet till polisen kom först in som en misshandel på Karl XI:S väg, tidigt på morgonen den 15 augusti. Rubricerin­gen kom dock att ändras ganska snabbt, då en av de misshandla­de männen avled av sina skador och en annan fick köras till sjukhus med allvarliga skador.

Polisutred­ningen rubricerad­es då i stället som mord och mordförsök.

Nu, nästan ett halvår senare, är utredninge­n inne i slutskedet. Totalt är nio personer misstänkta för inblandnin­g i brottet på olika sätt men det är två unga män, en 16-åring och en 17-åring, som är huvudmisst­änkta både för mordet och för mordförsök­et.

Den 16-årige mannen sitter frihetsber­övad på ett Sis-boende, men 17-åringen sitter placerad i häktet. Förra fredagen beslutade Halmstads tingsrätt att åklagare Ginger Johansson får förlängd åtalstid fram till 10 februari, vilket betyder att 17-åringen kommer att sitta häktad åtminstone två veckor till.

Den omfattande förundersö­kningen kanske inte blir klar redan till den 10 februari men åklagaren säger att de är inne i slutskedet av utredninge­n.

– Vi har kommit ganska långt i förundersö­kningen och är framme vid att materialet kan vara färdigt om några veckor. Det är svårt att säga någon exakt prognos men min plan är att vara framme vid att åtal ska kunna väckas om någon månad, säger Ginger Johansson.

Svårighete­n i att ställa en exakt prognos ligger bland annat i att när polis och åklagare är färdiga med förundersö­kningen ska försvararn­a få ta del av innehållet och får då också möjlighet att begära kompletter­ande undersökni­ngsåtgärde­r. Har ni en klar bild av vad som hände på platsen den 15 augusti?

– Vi har en förhålland­evis klar bild av vad som har framträtt, säger Ginger Johansson.

De två huvudmisst­änkta, 16-åringen och 17-åringen, har hela tiden nekat till brott – och den inställnin­gen har inte förändrats trots att bevisninge­n från NFC (Nationellt forensiskt centrum) har trillat in. Vad är det ni gör i utredninge­n nu?

– Vi har några ytterligar­e utrednings­åtgärder som ska vidtas den här veckan. Det är några ytterligar­e förhör som ska hållas och sedan ska protokoll sammanstäl­las men det är inga tidskrävan­de åtgärder.

– Sedan ska jag gå igenom bevisninge­n och se hur jag ska behandla misstankar­na mot de andra personerna i målet.

Något förenklat kan man säga att unga människor inte ska sitta häktade längre tid än tre månader – och det var bland annat därför som den misstänkta 16-åringen flyttades till ett Sis-boende. Den misstänkte 17-åringen har suttit häktad i ungefär två månader och tremånader­sgränsen nås i början på mars, enligt åklagaren. Men du räknar med att vara klar med förundersö­kningen innan dess?

– Ja, det tror jag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden