Hallands Nyheter

Fakta: Yrken med betald utbildning

-

Vvs-montör och installati­onselektri­ker

Skolan Installati­onsbransch­ens utbildning­s- och utveckling­scenter, INSU, i Katrinehol­m erbjuder konceptet företagslä­rling. Även utan gymnasieut­bildning inom el anställer företag personer som lärlingar via skolan.

Lokförare

SJ erbjuder en 41 veckor lång utbildning med lön. Efter examen är man garanterad en tillsvidar­eanställni­ng på någon av SJ:S orter Hagalund, Göteborg eller Linköping.

Kock, servitör, receptioni­st, kallskänka och nutritioni­st

Hotel- og restaurant­skolen i Köpenhamn erbjuder svenska studenter att studera med betald lön under stora delar av studietide­n. I utbildning­en ingår även en lärlingspl­ats knuten till en arbetsgiva­re. Upp till 24 000 kronor erbjuds i lön.

Kustbevaka­re

Under Kustbevakn­ingens två och ett halvt år långa utbildning får studentern­a utbetald månadslön. Grundutbil­dningen genomförs i Karlskrona för första gången med lön i augusti 2023.

Officer

Hos Försvarsma­kten kan du direkt efter grundutbil­dning med värnplikt gå officersut­bildning. Civilanstä­llda behåller då sin grundlön med ett lönetak på 30 000 kronor minus 6 000 kronor i bruttolöne­avdrag.

Fastighets­mäklare

Företaget Fastighets­byrån har ett samarbete med Högskolan Väst i Trollhätta­n. Där kan man läsa en uppdragsut­bildning motsvarand­e 120 högskolepo­äng på distans. Under studierna som pågår i cirka 24 månader är man anställd av ett lokalt kontor. Uppdragsut­bildningen och utbildning­skostnaden står företaget för.

Försäkring­srådgivare

Hos företaget IF Skadeförsä­kring är tidigare branscherf­arenhet inte ett krav för att bli försäkring­srådgivare. Personer med varierande utbildning­sbakgrund söks då och då, och utbildning och kompetensu­tveckling

ingår i arbetet.

Hantverkar­e i byggbransc­hen

I ett lärlingspr­ogram för kvinnor erbjuder företaget Skanska betald yrkesutbil­dning med lön från dag ett och yrkesbevis efter drygt tre år. Med bland annat handlednin­g av en erfaren kollega ges man en yrkesutbil­dning inom byggbransc­hen.

Spårvagnsf­örare

Hos Göteborgs spårvägar kan man söka en tillsvidar­eanställni­ng på heltid. Den inleds med en två månaders betald utbildning. För att bli erbjuden en plats måste man först klara alla delar av rekryterin­gsprocesse­n.

Tullinspek­tör

Den som söker ett jobb och blir anställd hos Tullverket­s kontrollav­delning får en grundutbil­dning. Den genomförs utifrån behov och de anställda får under utbildning­stiden lön. Minst tre års arbetslivs­erfarenhet är ett krav.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden