Hallands Nyheter

”Resan mot Nato fortsätter tillsamman­s”

- Anja Haglund Niklas Svahn

Finland överger inte Sverige på resan mot medlemskap i Nato. Det var budskapet när ländernas statsminis­trar möttes i Stockholm.

Både Sanna Marin och Ulf Kristersso­n (M) hoppas att Turkiet ska ha sagt ja före ett stort Natotoppmö­te i juli.

– Sverige är inte klassens problembar­n, sade Finlands statsminis­ter Sanna Marin under en gemensam presskonfe­rens med Kristersso­n.

Hon underströk att både Finland och Sverige kryssar i alla rutor för att bli Natomedlem­mar.

– Vi litar på att Natos alla medlemssta­ter kan ratificera vår ansökan snart och att vid Natomötet i Vilnius, så är Finland och Sverige medlemmar, sade Marin.

Natotoppmö­tet i Litauens huvudstad Vilnius äger rum den 11–12 juli. Även Sveriges statsminis­ter Ulf Kristersso­n lyfte fram mötet som en tidpunkt då han hoppas att både Ungern och Turkiet har ratificera­t Sveriges och Finlands ansökninga­r.

– Vi hoppas båda att ungefär till det stora Vilnius-mötet så kommer vi att kunna vara medlemmar i Nato.

Sanna Marin är den första regeringsc­hef som besöker Sverige sedan Ulf Kristersso­n tillträdde som statsminis­ter. På agendan stod utöver Nato, Sveriges ordförande­skap i EU och utveckling­en i Ukraina.

På presskonfe­rensen efteråt dominerade­s frågorna av om Finland kan tänka sig att gå med i försvarsal­liansen utan Sverige eftersom Turkiet pekar ut Sverige som problemet och inte Finland.

Finlands utrikesmin­ister Pekka Haavisto har också antytt att Finland kan gå vidare på egen hand om processen dröjer.

– Jag tycker att det är väldigt viktigt att vi i dag skickar ett enat budskap, Sverige och Finland ansökte tillsamman­s och det ligger i allas intresse att vi går med tillsamman­s i Nato, sade Marin.

Hela försvarsal­liansen har ett sådant intresse, fortsatte hon.

– Vi vill så klart att Turkiet, men också Ungern, ratificera­r ländernas ansökninga­r så snart som möjligt.

De båda länderna kommer att bidra till Natos säkerhet som allierade, säger Kristersso­n.

– Jag uppskattar de tydliga budskapen från Finland, från Sanna Marin och president Sauli Niinistö (Finlands president), att vi gör resan tillsamman­s, säger han.

En opinionsun­dersökning som publiceras i tidningen Ilta-sanomat visar att en majoritet av finländarn­a är redo att gå med i Nato utan Sverige.

Men Sanna Marin vacklar inte. – Det är viktigt att vi sänder ett tydligt budskap i dag. Sverige och Finland ansökte tillsamman­s och det ligger i allas intresse att vi går med tillsamman­s. Båda länderna uppfyller alla krav när det kommer till Natomedlem­skap.

Ulf Kristersso­n tycker inte att det är konstigt att det finns en viss frustratio­n hos finländare.

– Jag förstår den fullt ut, så jag tycker inte det är konstigt att man ventilerar den sortens diskussion­er. Det hade vi gjort i Sverige också tror jag, om situatione­n hade varit den omvända.

Han konstatera­r att arbete återstår när det gäller att implemente­ra det trilateral­a memorandum­et mellan Sverige, Finland och Turkiet, men att Sverige i dag tog ett viktigt steg när regeringen lade fram lagförslag­et om att förbjuda deltagande i terroristo­rganisatio­ner. Lagen är tänkt att träda i kraft den 1 juni.

 ?? BILD: JONAS EKSTRÖMER ?? Finlands statsminis­ter Sanna Marin och statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M) under en gemensam presskonfe­rens.
BILD: JONAS EKSTRÖMER Finlands statsminis­ter Sanna Marin och statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M) under en gemensam presskonfe­rens.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden