Hallands Nyheter

Rysk avhoppare vittnar om tortyr av ukrainare

- Andreas Granath andreas.granath@gp.se

Den ryske före detta arméoffice­ren Konstantin Jefremov vittnar om hur ryska soldater genomförde brutala förhör med ukrainare, torterade dem och hotade med våldtäkt tidigt under kriget. Nu betraktas han som en förrädare och har flytt Ryssland.

Konstantin Jefremov var innan kriget löjtnant i en minröjaren­het baserad i Tjetjenien. Inför den fullskalig­a invasionen 24 februari 2022 skickades han till Krim, där enheten skulle delta i ”militärövn­ingar”. I en intervju med BBC säger han att han inte hade en aning om att invasionen var nära föreståend­e.

– Vid den tiden trodde ingen att det skulle bli krig. Alla trodde att det bara var en övning. Jag är helt säker på att inte ens höga officerare kände till det, säger han.

När det stod klart att det inte rörde sig om en övning, utan om vad som i Ryssland skulle kallas en ”särskild

militärope­ration”, bestämde han sig för att sluta. Han satte sig i en taxi och åkte därifrån för att officiellt säga upp sig vid hemmabasen i Tjetjenien, men säger att han återvände av rädsla för att hamna i fängelse.

– En överste hade lovat att sätta mig i fängelse uppemot tio år för deserterin­g, och han hade ringt polisen.

– Jag inser nu att jag borde ha ignorerat det och fortsatt åka, men jag var rädd för att hamna i fängelse.

Konstantin Jefremov fick ansvar för en skytteplut­on och fick order om att bege sig mot staden Melitopol, där de fick i uppgift att vakta en artillerie­nhet vid ett flygfält. Den uppgiften varade i en och en halv månad.

– Vi sov utomhus hela tiden och var så hungriga att vi började jaga kaniner och fasaner, berättar han.

I april fick gruppen ett nytt uppdrag, att vakta vad Jefremov beskriver som ett ”logistikhö­gkvarter” i staden Bilmak, nordost om Melitopol. Där blev han vittne till hur fångar misshandla­des, torterades och hotades med våldtäkt.

Han berättar om en gång då tre fångar fördes in.

– En av dem erkände att han var krypskytt. Då blev den ryske översten tokig. Han slog honom, drog ner hans byxor och frågade om han var gift. Fången svarade ”ja”, då sa översten ”räck mig en mopp, vi ska göra dig till en tjej och skicka videon till din fru”.

En annan gång bad översten en fånge att namnge alla ”ukrainska nationalis­ter” i hans enhet. Det är ett falskt ryskt narrativ att kriget i Ukraina är en strid mot nazism, en fortsättni­ng på det andra världskrig­et. Den ukrainske fången förstod inte frågan.

– Han svarade att de var infanteris­ter i den ukrainska armén. För det svaret slog de ut några av hans tänder.

Enligt Jefremov var fången försedd med ögonbindel.

– Översten satte en pistol mot fångens panna och sa ”jag kommer att räkna till tre, sedan skjuter jag dig i huvudet”. Han räknade ner och sedan sköt han precis bredvid huvudet, på båda sidor. Översten började skrika på honom och jag sa ”Kamrat överste! Han kan inte höra dig, du har gjort honom döv”.

Under ett annat förhör ska översten ha skjutit en fånge i armen och i högerbenet strax under knäet. Konstantin och hans män ska då, enligt honom själv, ha gått till andra officerare och vädjat om att få hjälpa fången.

– Vi klädde honom i en rysk uniform och tog honom till sjukhuset. Vi sa åt honom: ”Säg inte att du är ukrainsk krigsfånge, för antingen kommer läkarna vägra behandla dig eller så kommer de skadade ryska soldaterna höra och skjuta dig och vi kommer inte kunna stoppa dem”.

BBC har inte lyckats verifiera Konstantin Jefremovs berättelse­r om tortyr, men de ligger i linje med andra berättelse­r om Rysslands behandling av fångar. Det är dock klarlagt att han var i Ukraina på de platser han har beskrivit.

I slutet av maj, tillbaka på hemmabasen i Tjetjenien, skrev Jefremov sin avskedsans­ökan. Han och sex kollegor hade bestämt sig för att lämna armén, men de högre officerarn­a blev inte glada. De lät honom inte säga upp sig. I stället blev han avskedad med dåliga vitsord och uthängd som förrädare och avhoppare.

Konstantin Jefremov var fri från armén, men när president Vladimir

BILD: SKÄRMAVBIL­D GULAGU.NET

Putin beordrade delvis mobiliseri­ng i Ryssland låg han i farozonen igen. Med sin militära erfarenhet var det närmast självklart att han skulle bli inkallad. Han gömde sig från myndighete­rna, kontaktade människorä­ttsgruppen Gulagu. net och fick till slut hjälp att lämna Ryssland.

Intervjun med BBC avslutas med en ursäkt till det ukrainska folket.

– Jag ber om ursäkt till hela den ukrainska nationen för att jag kommit till deras hem som en objuden gäst med ett vapen i mina händer. Tack och lov sårade jag ingen. Jag dödade ingen. Tack gode gud att jag inte blev dödad.

 ?? BILD: ALEXEI ALEXANDROV ?? Den ryska arméns dåliga behandling av fångar har varit omvittnad. Nu berättar en rysk avhoppare om misshandel och tortyr mot ukrainska fångar. På bilden tränar ryska soldater på ett militärfäl­t i ryskkontro­llerade Donesk.
BILD: ALEXEI ALEXANDROV Den ryska arméns dåliga behandling av fångar har varit omvittnad. Nu berättar en rysk avhoppare om misshandel och tortyr mot ukrainska fångar. På bilden tränar ryska soldater på ett militärfäl­t i ryskkontro­llerade Donesk.
 ?? ?? Konstantin Jefremov har flytt Ryssland och berättar nu om vad han såg under kriget.
Konstantin Jefremov har flytt Ryssland och berättar nu om vad han såg under kriget.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden