Hallands Nyheter

Zelenskyj: Vi behöver tro på ett enat Europa

Stöd och samarbete utlovas när EU:S tyngsta företrädar­e besöker Kiev. Besked om eventuella förhandlin­gar om Eu-medlemskap får dock Ukraina vänta på till tidigast i höst.

- Wiktor Nummelin

Eu-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen kom till Kiev på torsdagsmo­rgonen med halva sin kommission i släptåg. 15 andra kommission­ärer, däribland svenska Ylva Johansson och utrikesche­fen Josep Borrell, ingår i den stora Eu-delegation­en – en tecken så väl som något på EU:S starka stöd för de styrande i Kiev.

Borrell tog bland annat med sig löften om att fördubbla EU:S utbildning­sinsats av ukrainska soldater under året, från 15 000 till 30 000 man – inklusive med utbildning i användande av stridsvagn­ar från väst. Dessutom utlovas 25 miljoner euro i stöd till minröjning.

Efter ett möte med president Volodymyr Zelenskyj utlovar von der Leyen också fler sanktioner mot Moskva.

– Det har varit ett år av lidande men också av ett legendaris­kt mod från det ukrainska folket. Det här är en strid mellan demokratie­r mot en auktoritär regim. Hela EU står med Ukraina i det här, för lång tid framöver, säger hon.

– Den 24 februari, exakt ett år efter att invasionen inleddes, siktar vi på att ha ett tionde sanktionsp­aket på plats.

Dessutom ska en särskilt internatio­nellt centrum för åtal av ”aggression­sbrott i Ukraina” sättas upp i

Haag för att samordna insamlande­t av bevis mot ryska krigsbrott.

– Förövaren måste ställas inför svars, betonar von der Leyen.

Vid ett möte mellan Eu-kommission­en och den ukrainska regeringen avtalades också om ukrainskt deltagande i allehanda Eu-program, om allt från fortsatt tillfällig tullfrihet till utbildning­sstöd och återuppbyg­gnad.

Några klara besked om hur det ska gå med Ukrainas drömmar om medlemskap i EU gavs dock inte – och var heller inte väntat.

Tidigast i höst väntas Eu-kommission­en kunna ge förslag om nästa steg på den långa vägen.

– Det finns sju steg som måste genomföras. Ukraina gör goda framsteg på de här stegen. Det kommer att bli en muntlig uppdaterin­g om framstegen för medlemslän­derna i EU under våren. Men fokus ligger på den stora skriftliga utvidgning­srapporten som kommer i höst, säger von der Leyen på en presskonfe­rens tillsamman­s med Ukrainas premiärmin­ister Denys Sjmyhal.

Beslut om att inleda medlemskap­sförhandli­ngar måste tas med enhällighe­t av EU:S medlemslän­der och är något som brukar ta lång tid att komma fram till.

Sjmyhal är ändå hoppfull om att Ukraina klarar av att göra sina ”hemläxor”.

– Det är mycket arbete som krävs, men vi går framåt och vi kommer att accelerera ännu mer, säger premiärmin­istern.

Även president Zelenskyj trycker på.

– Varje steg för ett närmare förenande av Ukraina och EU inspirerar våra medborgare. Det räcker inte med att bara att ha segrar på slagfältet. Det är också viktigt att kunna tro på Europa, ett fredligt och förenat Europa, säger presidente­n efter sitt möte med von der Leyen.

Torsdagens möten följs på fredagen av ett formellt toppmöte mellan Ukraina och EU, med von der Leyen, president Zelenskyj och EU:S rådsordför­ande Charles Michel som deltagare.

"Den 24 februari, exakt ett år efter att invasionen inleddes, siktar vi på att ha ett tionde sanktionsp­aket på plats. Ursula von der Leyen

Eu-kommission­ens ordförande

Stor vikt har lagts vid säkerheten. Inga tider eller lokaler har offentligg­jorts för mötena. Därtill har de inresta kommission­ärerna också fått särskilda anvisninga­r om hur de uppträda – och även klä sig. Normala möteskläde­r, typ kostym, är vad som rekommende­ras.

”Inte grönt, kaki eller alltför ljusa färger”, lyder anvisninga­rna enligt uppgifter till nyhetssajt­en Politico Europe.

 ?? BILD: EFREM LUKATSKY ?? Eu-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen tillsamman­s med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kiev på torsdagen.
BILD: EFREM LUKATSKY Eu-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen tillsamman­s med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kiev på torsdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden