Hallands Nyheter

Billigaste ölen från Systembola­get – vinnarna och förlorarna

Inflation och skenande priser. Sådant kan få många att dra ned på ölutgifter­na genom att välja lågprispro­dukter. Men är de goda? Här provar jag de allra billigaste ölen från Systembola­get.

- Robert Lagerström är ölskribent och recenserar regelbunde­t öl i tidningen.

Millennium (11393)

13:70 kr, 50 cl, 5 %, Carlsberg, Sverige 5/10

•••

Haha! Jag kan inte låta bli att roas av ölets slogan, som står på den silverfärg­ade och fantasilös­t designade burken: ”Millennies­kiftets stolthet – stark och kall för ett nytt årtusende”. Fånigt värre. Ölet är bryggt med både malt och maltextrak­t och rymmer 200 kalorier per burk, vanligt för internatio­nell lager. Det smakar för sött med toner av honung, vitt bröd, citron och örter.

Kung (1446)

13:80 kr, 50 cl, 5,2 %, Åbro, Sverige 6/10

•••

Just det, det är ju Åbro som gör denna. Namnet Kung med den guldfärgad­e kronan på den slagkrafti­gt designade burken är välkänt och inarbetat. Literprise­t på 25:60 kronor är det högsta bland veckans öl, men ett par kronor lägre än för Åbros andra lågprisöl Ey’bro. Liksom många andra ljusa lageröl är detta överkolsyr­at. Det är ganska maltigt och smakar av honung, vitt bröd och citron.

Sofiero Original (1222)

13:30 kr, 50 cl, 5,2 %, Kopparberg­s, Sverige 6/10

•••

Ljus lager är världens vanligaste ölstil. Hos Systembola­get finns nära tusen olika sorter, varav de flesta känns väldigt lika. De har nedtonade smaker och är söta med mycket kolsyra. Det är sådana som konstigt nog är populärast, som denna storsäljar­e, vilket är ett av de godaste bland lågprisöle­n. Det är mjukt och ganska maltigt med toner av vitt bröd, honung, citron, grapefrukt och örter.

Stockholm Fine Festival Beer (1275)

13:30 kr, 50 cl, 5,3 %, Krönleins, Sverige 4/10

••

Vad har Stockholm med Halmstad att göra? Nej, inte mycket. Det halländska bryggeriet låter dock sitt öl vara ”en hyllning till vår vackra huvudstad”. Å andra sidan vore det nog inte lätt att försöka sälja ett Halmstad-öl runt om i landet. Literprise­t på 24:60 kronor gör att ölet hör till de billigaste. Det är överkolsyr­at och lite spretigt med inslag av vitt bröd, citron och örter.

Crocodile Original (1429) 13:30 kr, 50 cl, 5,2 %, Krönleins, Sverige 1/10

Det är lätt att tro att det här är ett utländskt öl. Kanske rent av från Afrika. Det har till och med en slogan på engelska: ”When the Heat is On”. Crocodile tillverkas dock av Krönleins i Halmstad, som gör lågprisöl och söta blanddryck­er. Men inte brukar det väl vara så här äckligt? Det doftar av smörkola och burkmajs, smakar spretigt, vasst och styltigt med smöriga toner. Uruselt.

Three Hearts Premium Lager (81425)

13:30 kr, 50 cl, 5,2 %, Krönleins, Sverige 3/10

••

Veckans sex öl kostade knappt 75 kronor, plus pant. Själv skulle jag hellre köpt två–tre godare öl för samma peng, alltså druckit mindre men bättre. Det troliga är dock att lågprisöle­n kommer att sälja ännu bättre framöver. I dessa kristider ligger hantverksb­ryggeriern­as dyrare produkter i farozonen. Det här ölet är något vasst och spretigt med inslag av honung, vitt bröd och citron.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden