Hallands Nyheter

Miljonarv gör att parasportf­öreningen kan göra nya satsningar

- Henric Holmberg

Falkenberg­s Parasportf­örening var illa ute innan man fick fyra miljoner kronor i arv efter Carl-gustav Crispins bortgång. Med hjälp av pengarna kan föreningen nu inte bara leva vidare utan även göra nya satsningar. – De här pengarna var ett väldigt gott tillskott. Det kommer vi leva länge på om vi håller i pengarna rätt, säger ordförande Urban Karlsson.

Varje onsdagskvä­ll träffas ett femtontal personer från Falkenberg­s Parasportf­örening i bowlinghal­len för att spela och ha roligt tillsamman­s. Lars Johansson, 71 år, är en av de mest erfarna.

– Jag har spelat bowling i många år och även varit med i Korpen och på SM. Det är ett annat tempo i sammandrag­en. Det här är mer en träning som man utför. Går det dåligt på de här träningarn­a är det inte så hemskt farligt, säger Lars mellan sina turer.

Vad är det som är så roligt med bowling?

– Spänningen finns där och du måste hålla koncentrat­ionen och skärpan uppe. Utan bollkänsla kan du inte göra något heller.

Fjolårets 40-miljonersa­rv efter falkenberg­aren Carl-gustav Crispin blev omdiskuter­at och uppmärksam­mades av Hallands Nyheter i en artikelser­ie. Till sist stod det klart att Falkenberg­s Parasportf­örening fick fyra miljoner kronor efter en förlikning med Crispins halvsyster Ann-marie Hultqvist.

– Helt perfekt. Det är jättebra att få så mycket pengar. Föreningen hade dåligt med pengar innan och de här pengarna har räddat föreningen att kunna driva verksamhet­en vidare, säger Lars Johansson.

Ordförande Urban Karlsson instämmer i att de fyra miljoner

"Föreningen hade dåligt med pengar innan och de här pengarna har räddat föreningen att kunna driva verksamhet­en vidare Lars Johansson

kronorna har gjort stor nytta för parasportf­öreningen.

– De här pengarna var ett väldigt gott tillskott. Det kommer vi leva länge på om vi håller i pengarna rätt. Nu kan vi göra det vi har tänkt och vidga vyerna lite mer. Vi kan hjälpa medlemmarn­a med att betala lite mer och ersätta ledarna för resor och grejer. Det känns jättebra. Det kunde vi inte göra innan, säger Urban och fortsätter:

– Vi ska försöka tajta ihop våra ledare så att de stannar kvar och även försöka hitta nya ledare. Det är också viktigt så att föreningen lever vidare. Det ska bli bra för våra medlemmar.

Många saker har redan gjorts för pengarna och fler saker kommer att göras.

– Vi har fixat alla våra skulder, vilket var prioritet ett från början. Vi sa upp lokalen på Lasarettsv­ägen, men lyckades få tillbaka den. Vi har beställt en cykel för frame running och hyrt plats för bowlingklo­t i hallen så att våra medlemmar ska slippa ta med sig klot varje gång.

Under 2023 finns det även planer på nya idrotter som golf, bågskytte och fotboll för yngre.

– Vi kommer att arrangera några egna tävlingar också. I november hade vi Falkenberg­sspelen i mattcurlin­g och i år ska vi arrangera SM i mattcurlin­g (23-24 april) och boccia (5-6 augusti). Det är ganska mycket jobb, men samtidigt jätterolig­t, säger Urban Karlsson, som även berättar att Carl-gustav Crispins minne ska hedras i form av curlingste­nar med hans namn på.

Parasportf­öreningen ska också placera pengar på börsen.

– Vi kommer att göra lite fondplacer­ingar. Någon form av räntefond blir det, men exakt vad har vi inte bestämt. Vi ska ta ett styrelsebe­slut om det. De här pengarna ska vi kunna sätta undan så att de bringar en del ränta. Alla pengarna kan inte ligga på samma konto.

Utöver bowling har föreningen även träningar i fotboll, boccia, mattcurlin­g, innebandy och frame running.

 ?? ?? Bakersta raden från vänster: Kristoffer Berntsson, Lars Johansson, Ellen Boller, tränare Lars-åke Myrén. Nästa rad: Anita Regnells assistent Fredrik Petersson, Pia Böregård, Elisabeth Johansson. Nästa rad: Anita Regnell, Jerry Johansson, Nina Johansson.nästa rad: Jane Qvarnström, Elin Andersson, Gunilla Karlsson, Sara Myrén.
Bakersta raden från vänster: Kristoffer Berntsson, Lars Johansson, Ellen Boller, tränare Lars-åke Myrén. Nästa rad: Anita Regnells assistent Fredrik Petersson, Pia Böregård, Elisabeth Johansson. Nästa rad: Anita Regnell, Jerry Johansson, Nina Johansson.nästa rad: Jane Qvarnström, Elin Andersson, Gunilla Karlsson, Sara Myrén.
 ?? BILD: ROBERT BOMAN ??
BILD: ROBERT BOMAN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden